INZERCE

Volební místnost. Autor: .2006-06-02 18:12 Ludek 2592×1944× (2894949 bytes) Volební místnost, urna a plenta., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9039249

Dvěma nejstarším kandidátům pro komunální volby je 94 let

O zvolení bude v říjnových komunálních volbách usilovat 216.472 kandidátů, o 17.000 méně než před čtyřmi lety. Třetina uchazečů o křeslo v obecním či městském zastupitelstvu jsou ženy. Průměrný věk všech kandidátů je 47 let, dva nejstarší kandidáti mají shodně 94 roků. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) na serveru www.volby.cz. Volby do obecních zastupitelstev se budou konat 5. a 6. října.

V celé republice je do komunálních voleb zaregistrováno 25.307 kandidátních listin. Největší výběr budou mít voliči v hlavním městě a v obci Kateřinice na Vsetínsku, kde je zaregistrováno 29 listin. Naopak pouze jedna volební strana kandiduje v 1612 obcích. Celkem se budou komunální volby konat ve 14.767 stálých volebních okrscích.

Z celkového počtu kandidátů pro říjnové komunální volby představují ženy 32,85 procenta. V absolutních číslech je to 64.330 kandidátek.

Bez politické příslušnosti je 83 procent kandidátů do zastupitelstev obcí a měst. Ze stran a hnutí mají zdaleka nejvíc kandidátů sdružení nezávislých kandidátů.

Na kandidátních listinách je několik desítek osmnáctiletých uchazečů o post v obecním zastupitelstvu. Naopak nejstaršími kandidáty budou čtyřiadevadesátiletý Zdeněk Bečka, který kandiduje v Turnově, a stejně stará Vlasta Moravcová v Karlových Varech. Průměrný věk kandidátů do komunálních voleb je 47 let.

Do Senátu chce 194 mužů a 42 žen, průměrný věk uchazečů je 56 let

V říjnových volbách do třetiny Senátu se o 27 křesel v horní komoře bude ucházet 194 mužů a 42 žen. Ženy tak tvoří méně než pětinu kandidátů. Průměrný věk uchazečů je 56 let. Nejstarší i nejmladší kandidát bude o přízeň voličů usilovat v Praze. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, který dnes zveřejnil seznam kandidátů. Informace převzal od registračních úřadů.

Do Senátu chce 236 lidí, tedy o tři více než v minulých volbách. Největší zájem o senátorský post je v Praze 8, kde podalo přihlášku 16 kandidátů. Nejmenší konkurence bude ve volebních obvodech Náchod, Šumperk a Vsetín, kde se do voleb přihlásilo shodně šest lidí.

Nejstarším kandidátem je Rudolf Karel Mazáč za uskupení DOST JE DOST ! Občané za svá práva. Osmasedmdesátiletý dirigent a režisér bude o zvolení usilovat v Praze 4. V hlavním městě se do voleb přihlásil také nejmladší kandidát. Ekonoma a bývalého náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta, kterému je nyní 39 let, vyslali v Praze 8 do voleb Piráti. Věku 40 let, který je podmínkou pro zvolení do Senátu, dosáhne koncem září, jen necelé dva týdny před volbami.

Z hlediska věku je mezi kandidáty nejvýrazněji zastoupena skupina nad 60 let, takových uchazečů je víc než 38 procent. Padesátníků je zhruba 36,5 procenta, mladších kandidátů je rovná čtvrtina.

Nestraníky je mezi kandidáty 104, o deset víc než před dvěma lety, kdy se volila jiná třetina Senátu. Nejvíc svých členů navrhli komunisté, a to 25. Dvacet uchazečů o senátorský post je členem sociální demokracie a 18 strany Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD). Kandidáty na senátory nominovalo letos víc než 40 stran a hnutí.

Senátní volby se uskuteční spolu s komunálními 5. a 6. října. Případné druhé kolo voleb do horní komory bude o týden později.

-čtk-