INZERCE

Pořadí obliby hejtmanů vévodí těsně Jana Vildumetzová před Jiřím Čunkem, na chvostu Bohumil Šimek

Po necelých 2 letech od krajských voleb a před blížícími se komunálními volbami v Praze zjišťoval STEM/MARK názory obyvatel krajů na působení hejtmanů a primátorky hl. města Prahy.

Výzkum mimo jiné ukázal, že i přes delší období ve funkcích téměř 2/5 obyvatel krajů stále své hejtmany neznají. Nejlépe hodnocená obyvateli svého kraje je karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová z ANO. Jen těsně za ní v pořadí je lidovecký hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, který patrně díky svému dlouholetému působení ve vrcholné politice je i nejznámějším hejtmanem v ČR. Za touto dvojicí pak následuje velmi vyrovnaná trojice Martin Netolický, Josef Bernard (oba z ČSSD) a Martin Půta (STAN) se 44 % pozitivních hodnocení.

Na opačném konci pomyslného žebříčku je jihomoravský hejtman Bohumil Šimek, který je zároveň i nejméně známým hejtmanem mezi obyvateli svého kraje (nezná ho více než polovina z nich

Pro hejtmany je pozitivním zjištěním, že pokud odhlédneme od jejich časté neznámosti, tak vlastní hodnocení těmi, co je znají, vyznívá spíše pozitivně než negativně.

Kromě hodnocení hejtmanů STEM/MARK v případě Prahy zjišťovali i dojem Pražanů z působení končící primátorky Adriany Krnáčové. Její hodnocení nevyznívá příliš příznivě, pozitivně se k její práci vyjádřila jen necelá třetina dotázaných obyvatel hlavního města. Navíc zhruba pětina Pražanů dodnes primátorku nezná.

Nejužší vazbu na svůj region mají obyvatelé Jihočeského, Jihomoravského kraje a Vysočiny. Kromě hodnocení hejtmanů sledoval výzkum STEM/MARK i vazbu obyvatel na svůj domovský region. Z výzkumu vyplynulo, že patrně nejspokojenější jsou ve svém regionu obyvatele žijící na jihu Čech i Moravy (Jihočeský, Jihomoravský a Vysočina), kde pouze minimum jejich obyvatel by se chtělo z kraje odstěhovat. Na opačném konci přináležitosti ke kraji jsou obyvatelé Pardubického a Ústeckého kraje, kde zhruba pětina z nich by se s „lehkým srdcem“ z daného kraje odstěhovala.

-red-