INZERCE

2015: Padnou akciové trhy, nebo mrakodrapový index?

V roce 1999 si analytik Andrew Lawrence povšiml, že počet rozestavěných výjimečně vysokých mrakodrapů v minulém století vždy kulminoval s příchodem ekonomické recese. Sám Lawrence nebral zprvu svůj objev příliš vážně, “mrakodrapový index” ale zatím ještě nelhal.

Pokud se podíváme do minulosti, musíme dát Lawrencovi za pravdu. Chrysler Building (výška 319 metrů) byla dokončena v roce 1929, tedy v době, kdy začínala velká hospodářská recese (v tu dobu se stavěla také proslulá Empire State Building). Malajská Petronas Toner (452 m) byla dokončena v roce 1998, tedy přesně v roce měnové krize, která postihla země jihovýchodní Asie. Snad by myšlenka, že stavba mrakodrapů může být indikátorem blížícího se ekonomického kolapsu, časem zapadla. Jenže roky 2008-2010 nám ji až příliš razantně připomněly.  Boj s největší světovou finanční krizí od 30. let byl doprovázen dokončovacími pracemi na nové nejvyšší budově světa, 828 metrů vysoké Burdž Kalifa. Byl to právě emirát Dubaj, na jehož půdě se budova stavěla, který se v té době octil na pokraji krachu. Ovšem obrovské mrakodrapy rostly i v dalších zemích. V Hong Kongu se stavělo Mezinárodní komerční centrum (484 m), v Číně finanční centrum v Nanjingu (450 m) a v Chicagu dvě administrativní a hotelové budovy (442 m a 423 m).

Grafické znázornění mrakodrapového indexu. Grafika: Ritholz.com
Grafické znázornění mrakodrapového indexu. Grafika: Ritholz.com

 

Vztah mezi recesemi a stavěním betonových obrů jsme se pokusili pro USA vyjádřit číselně. Pro každý rok sčítáme výšku amerických mrakodrapů vyšších než 300 metrů dokončených v daném a předchozím roce. Výsledek poté pro každou stavbu snížujeme o koeficient zohledňující skutečnost, že postupem doby je stavba mrakodrapů stejné výšky snazší (např. pro rok 1950 je hodnota koeficientu 250, pro 1951 251 atd.).

Výsledek je zřejmý grafu. Je nutno dodat, že hodnoty indexu od roku 2015 dále se mohou ještě změnit, pokud se reálné dokončení mrakodrapů bude lišit od plánů. Nicméně pokud se poselství grafu naplní, nečeká nás lehké období. Hodnota indexu vychází letos vyšší než kdykoli předtím.

Letos již byla dobudována budova 432 Park Avenue v New Yorku, která se tak stala třetí nejvyšší budovou v USA a dokončuje se Two World Trade Center, které se o šest metrů převýší Empire State Building a mezi americkými mrakodrapy zaujme pátou příčku.

Nejde jen o USA. Status novodobé „země mrakodrapů“ si zaslouží Čína. Letos by mělo být dokončeno 438 metrů vysoké Wuhan Centre a 588 metrů vysoké Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center, které aspiruje na pátou pozici mezi nejvyššími budovami na světě. Dlouho si tuto pozici pravděpodobně neudrží, protože o tři roky později by se měla dostavět téměř šestisetmetrová Goldin Finance 117. O Číně se zároveň mluví v souvislosti s možným prasknutím nemovitostní bubliny.

Rok 2015 bude napínavý. Pokud vše dobře dopadne, světová ekonomika bude pokračovat v zotavování z recese a signál vyslaný mrakodrapovým indexem se poprvé ukáže omylným. V horším případě nás čeká nepříjemná vlna ekonomického poklesu.

Milan Petrák