INZERCE

věda, výzkum. Zdroj: www.pixabay.com

Vláda chce nové ministerstvo. Pro vědu

Až 157 zaměstnanců, dvě stě milionů na provoz a vlastní budovu by si vyžádal plán Úřadu vlády na zřízení nového ministerstva. Tím by se mělo stát Ministerstvo pro výzkum a vývoj. Vyplývá to z materiálu, který budou projednávat ministři.

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek a jeho tým předkládá svým vládním kolegům materiál v němž navrhuje zřízení nového ministerstva, které by pod sebou mělo kompletní řízení vědeckých a inovačních programů. Spadaly by pod něj také Grantová a Technologická agentura České republiky. Právě Bělobrádek už de facto ministrem pro výzkum je, ale jeho kompetence nejsou zdaleka tak rozsáhlé, jako by byly šéfa nově zřízeného ministerstva.

Celkově by na ministerstvu mělo pracovat až 157 lidí a náklady na provoz ministerstva by se měly v prvním roce pohybovat okolo 208 milionů korun, z čehož by téměř 126 milionů mělo jít na platy.

O roztříštěnosti této oblasti svědčí skutečnost, že v posledním období byla problematika výzkumu, vědy a inovací svěřena sedmi ministerstvům (MŠMT, MPO, MV, MO, MZd, MK, MZe) a dvěma agenturám (Grantová agentura ČR a Technologická agentura ČR). „Výzkumnou komunitu pak tvoří především veřejné výzkumné instituce, univerzity a vysoké školy, resortní výzkumné ústavy, soukromé výzkumné instituce a podniky,“ upozorňují Bělobrádkovi podřízení. „Pokud jde o veřejnou výzkumnou instituci jako specifickou právnickou osobu, jejímž hlavním předmětem činnosti je výzkum, včetně zajišťování infrastruktury výzkumu, vymezený zákonem o podpoře výzkumu, vývoje a inovací, lze konstatovat, že se za 10 let své existence v praxi jednoznačně osvědčila a není tudíž spatřován žádný právní či faktický důvod k opuštění či zásadnímu přehodnocení tohoto konceptu,“ dodávají.

„Návrh dále reaguje na podněty z aplikační praxe dosavadního zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací“ nebo „zákon č. 130/2002 Sb.“). Dalším jeho cílem je proto odstranění některých výkladových problémů a celkové zrevidování a zefektivnění právní úpravy podpory VaVaI (věda výzkum a inovace – pozn. red.),“ píše se v důvodové zprávě k předkládanému materiálu.

Celkově by na ministerstvu mělo pracovat až 157 lidí a náklady na provoz ministerstva by se měly v prvním roce pohybovat okolo 208 milionů korun, z čehož by téměř 126 milionů mělo jít na platy.

Jiří Reichl

Celý text je přístupný předplatitelům Legislativního monitoringu.