INZERCE

Elektrická energie, přenosová soustava. Foto: ČEPS

ČEPS spustil u Kadaně dva regulační transformátory, přenosová soustava bude bezpečnější

Provozovatel české přenosové soustavy, společnost ČEPS, spustil do provozu dva ze čtyř PST transformátorů – jeden na začátku ledna, druhý minulý týden. Na jedné ze dvou propojovacích linek s východem Německa tak můžou operátoři lépe regulovat toky elektrické energie. Zvýší se tak bezpečnost přenosu. Optimální řešení totiž hledají technici každý den podle aktuální situace.

 

Pokud bychom si představili přenosovou soustavu jako nádrž, která má mnoho přítoků a výpustí, pak PST funguje jako ventil, který reguluje průtok skrz některou z výpustí. Transformátory tak pomůžou zvládat nárazový nápor elektřiny z Německa, spojený také s nepravidelnou výrobou v tamních větrných parcích. Ten totiž může být nebezpečný pro přenosové soustavy Česka i sousedního Polska. Nápravná opatření jsou často velmi drahá, kromě toho je z bezpečnostního hlediska nutné vyhradit část přeshraničních kapacit právě pro takové případy. „Po zprovoznění všech čtyř PST transformátorů tak bude možné uvolněné kapacity využít pro realizaci obchodů s elektřinou,“ uvedla mluvčí společnosti Barbora Peterová.

V provozu jsou ale zatím jen dva transformátory. Všechny čtyři měly být sice spuštěny do konce roku 2016, kvůli výrobní poruše na jednom z nich se ale celá akce musela odsunout. Podle dnešního vyjádření ČEPSu už je ale i ten v pořádku a technici ho společně se čtvrtým PST nainstalují do poloviny letošního roku.

„Současné zprovoznění dvou strojů není tak účinné jako finální nasazení všech čtyř transformátorů. I přesto ale pomáhá udržovat toky na bezpečné úrovni a přispívá k minimalizaci využití nákladných nápravných opatření,“ komentoval dnes vývoj předseda představenstva ČEPS Jan Kalina.

Ve druhé polovině roku navíc spustí obdobný systém i německá strana, společnost 50Hertz.

– redakce-