INZERCE

Rittig nemá v souvislosti se solárním byznysem nárok na omluvu

Lobbista Ivo Rittig nemá nárok na omluvu ani finanční zadostiučinění za tvrzení, že stojí v pozadí obchodů se solárními elektrárnami.

Lobbista Ivo Rittig žalobou napadl vyjádření šéfa Transparency International (TIC) Davida Ondráčky, který v televizním pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že Rittig „figuruje ve fotovoltaické kauze Amun.Re a je v pozadí obchodů“. Podnikatel tvrdí, že s případem Amun.Re nemá nic společného. Výrok byl podle něj nepravdivý a vyvolal dojem, že je Rittig do kauzy s kriminálním podtextem zapleten. Vedle omluvy lobbista požadoval ještě 100.000 korun.

O zamítnutí žaloby dnes pravomocně rozhodl pražský vrchní soud. „Diskusní pořad nespustil medializaci a kriminalizaci žalobce (Rittiga). Bylo mnoho daleko ostřejších článků, ať už se to týkalo různých jiných obchodů nebo otázek financování ODS v dané době, kdy byl žalobce označován jako kmotr,“ konstatovala dnes předsedkyně odvolacího senátu Milena Opatrná. Podle ní se navíc TIC podařilo analýzou obchodních společností kolem Amun.Re prokázat, že Rittig měl k fotovoltaice skutečně vztah.

O Rittigově možném podílu na transakci, při níž polostátní energetická společnost ČEZ odkoupila za pět miliard korun solární elektrárny u Ralska a Mimoně od neprůhledné Amun.Re, v minulosti spekulovala i média. Podle kritiků byl obchod pro ČEZ nevýhodný.

Pražský městský soud už před dvěma lety konstatoval, že televizní diskuse se Rittiga dotýkala jen okrajově a nezasáhla do jeho osobnostních práv. Lobbista se proti verdiktu odvolal, proto dnes spor projednával ještě vrchní soud.

TIC při zasedání zastupoval senátor a advokát Václav Láska (SZ). Argumentoval i tím, že ten, kdo se domáhá ochrany své osobnosti a cti, by měl ve svém životě prokázat, že sám tyto hodnoty ctí a respektuje i u jiných lidí. „Žalobce se ve svých mediálních vyjádřeních chová tak, že prokazuje, že čest jiných nectí – hovoří o nich vulgárně, uráží je, obviňuje je z trestních činů – například z pedofilie – a vyhrožuje. Takovéto jednání je pokrytecké a soud by to měl vzít v úvahu,“ uvedl. Rittigův právník Vladislav Jirka kontroval tím, že právo na ochranu osobnosti má každý člověk.

Rittig kvůli tvrzení, že firmy s ním spojené vydělaly stovky milionů na solárním byznysu, zažaloval také týdeník Euro. Tento spor, v němž se rovněž domáhal omluvy a 100.000 korun, také pravomocně prohrál. Týdeník podle soudů použil přípustnou novinářskou zkratku.

–čtk–