INZERCE

Kateřina Antošová, zakladatelka cukrárny Pannyruty s oceněními Great Taste Awards za léta 2018 a 2019. Letošní jsou na cestě do Prahy. Foto: archiv Kateřiny Antošové

Čokoládová manufaktura z Prahy má třetí rok po sobě potravinářského Oscara. Letos rovnou dva

Malá výrobna čokoládových kuliček z pražských Vršovic Pannnyruty získala již třetí rok po sobě ocenění v nejuznávanější mezinárodní soutěži, nápojů a potravin, Great Taste Awards, která bývá přirovnávána k potravinářskému Oscaru. Po letech 2018 a 2019, kdy získala ocenění vždy jedna příchuť, letos bodovaly příchutě dvě.

Potravinářský Oscar. Tak by se dalo označit ocenění v nejuznávanější mezinárodní soutěži, nápojů a potravin, Great Taste Awards. V druhé polovině záři byly zveřejněny výsledky pro rok 2020. Výrobci z více než 100 zemí pro tento rok přihlásili 12.772 produktů a pouze zhruba 1/3 získá ocenění. Dvě z nich získala také pražská manufaktura Pannyruty z pražských Vršovic, respektive její zakladatelka Kateřina Antošová.

Sortiment čokoládových kuliček je pestrý.

„Minulý rok jsme se rozhodli poslat něco odlišného a to ručně vyráběný lehce Slaný Karamel ve skle. Slaný Karamel jsem poprvé uvařila před 6 lety a za tu dobu jsem ho vyladila téměř k dokonalosti. Zároveň ho přidávám do dalšího produktu a to čokoládové kuličky se jménem Karamelová Milenka , tak jsem si říkala, že by to pozdvihlo i další produkt na výsluní, i když Karamelová Milenka je u nás asi tak nejoblíbenější příchuť. Pro letošní rok jsme zkusili štěstí se Slaným karamelem se skořicí a Slaný karamel s belgickou čokoládou a podařilo se uspět. Slaný karamel se skořicí dokonce získal dvě hvězdy,“ říká zakladatelka manufaktury Antošová. Slaný karamel bodoval také vloni, o rok dříve to byla kulička s příchutí červený rybíz. „Kuličky mají názvy vystihující jejich chuť. Můžu jmenovat například Karamelová Milenka, Lejdy Koko, Madam Pistácie, Rumová Princezna nebo třeba Cynická kráska. V obchůdku v Minské ulici s otevřenou výrobnou každý den připravují další speciality ke kterým využívají například belgickou čokoládu, mrazem sušené ovoce, výběrové ořechy či koření v bio kvalitě. „Chceme přijít na trh s něčím novým novým, snažíme se proto nacházet neobvyklé chutě a jejich kombinace,“ dodala Antošová.

O „Great taste“ rozhoduje více než 500 porotců

Soutěž Great Taste je považovaná za prestižní mezinárodní ocenění kvality potravin a nejvyšší příčky obsazují každoročně uznávání výrobci v oblasti delikates, řemeslných a lokálních potravin či nápojů. Černá kulatá nálepka s hvězdičkami Great Taste na produktu je považována za odznak prestiže a garance výborné chuti. Porota má více než 500 členů (gastrokritici, šéfkuchaři, restauratéři, nákupčí, obchodníci, potravináři, odborní novináři a osobnosti z gastronomie několik měsíců posuzovali přihlášené výrobky. Produkty jsou hodnocené naslepo, bez obalu a značky, hlavním kritériem úspěchu je tedy výjimečná chuť.

Jiří Reichl