INZERCE

Půjčka COVID může živnostníka zlikvidovat

0

Jedno ze záchranných lan pro živnostníky mají být bezúročné půjčky s krásným názvem COVID a COVID II. Už dříve jsem ale poukazoval na fakt, že se jedná o lano s oprátkou na konci. Pokud si živnostník dobře nenastuduje podmínky, může ho nakonec půjčka stát nejen podnik, ale i celý jeho soukromý majetek.

Jak je u nás zvykem, na vyřízení žádosti je dobré pořídit si armádu administrativních pracovníků, kteří se utkají s formuláři. Žádost o půjčku v nouzi je dokonce byrokraticky náročnější než žádost o dotaci. Navíc samotné poskytnutí úvěru probíhá klasickým způsobem ověření bonity a schopnosti splácet. To je v době této krize poněkud úsměvné.

Další absurdností je, že krize sice ještě neskončila a ani vláda nám není schopná dát jasnou odpověď, jestli boj s virem počítá na měsíce nebo roky, ale zasažený živnostník musí sednout k věštecké kouli a své celkové ztráty vyčíslit a doložit již nyní. Navyšovat nebo upravovat nelze. Celou půjčku pak musí splatit do dvou let, jinak přijdou sankce.

A to nejlepší na konec. Za tuto půjčku v nouzi ručí živnostník celým svým majetkem. Tedy pokud se krize a její následky protáhnou do více jak dvou let, živnostníkovi hrozí, že kromě svého podniku přijde i o střechu nad hlavou.

Když se podíváme na celkovou formulaci všech podmínek a podobu půjčky COVID, dostáváme ten stejný závěr jako v případě různých státních dotací. Na tuto půjčku v nouzi, určenou pro drobné a střední podnikatele, dosáhnou jen velkopodniky. Zřejmě ty samé, které pak spolykají i ty zkrachovalé živnosti.

15 miliard Kč směřovaných na půjčky COVID je už vyčerpáno, teď přijde na řadu COVID II a já apeluji na vládu – odstraňte ony velmi tvrdé podmínky, které jsou pro živnostníka v důsledku likvidační. Nedávejte mu hlavu do oprátky.

Pomoci se navíc dá i jinak než finančními injekcemi. Například příspěvkem pro OSVČ bez zaměstnanců ve výši 45 tisíc korun, odložení odvodu DPH z prokazatelně nezaplacených faktur, odklad platby daně z příjmu za rok 2019 a její následné rozložení do celého následujícího roku nebo zrušení odvodu záloh na daň z příjmu. To všechno jsou možné kroky, které znatelně odlehčí živnostníkům.

FacebookTwitter
Previous article Nezávislost ČNB na vlásku, historické příklady varují
Next article Česká vládní fantasy = žádné peníze pro zaměstnance! Poraďte si sami, měli jste si našetřit! říká tvrdě vláda
Lukáš Otys je celostátním místopředsedou TOP 09, předsedou karlovarské krajské organizace a předsedou pracovní skupiny TOP 09 pro podnikání. Spoluvlastní francouzskou cukrárnu Saint-Tropez, která si zakládá na kvalitních surovinách a tradiční cukrárenské tvorbě. Lukáš Otys je také aktivní v osvětě “moderních gentlemenů” a navrácení vlastností jako “slušnost” a “opravdovost” na špičku charakterových vlastností v naší společnosti. Za tímto účelem publikuje na svém blogu a také vydal knižní titul “Kuchařka stylu moderního muže”. Do politiky vstoupil, protože má pocit, že současná Vláda vnímá podnikatele a živnostníky primárně jako zloděje, které je potřeba šmírovat a byrokratickou šikanou od podnikání odradit. Lukáš Otys právě malé podnikatele vnímá jako základ pro pestrou nabídku kvalitního zboží a služeb a celkové obohacení společnosti. Cílem jeho pracovní skupiny proto budou návrhy takových novel zákona, které pomohou skutečně narovnat podnikatelské prostředí. Současná úprava totiž zvýhodňuje velkofirmy a velkopodnikatele. Lukáš Otys také opakovaně zdůrazňuje, že české politice je třeba vrátit slušnost a důstojnost. Své politické angažmá proto hodlá zasvětit i pozvednutí politické kultury.