INZERCE

Poněkud neklidný ministr

0
Poněkud neklidný ministr
Karel Havlíček. Foto: Karel Havlíček

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela je v poslední době poněkud neklidný. A dá se tomu rozumět. Ve vládě si nevybudoval silnou pozici a ministerstvo průmyslu hraje v nové vládě druhořadou roli.  S jakýmkoliv řešením musí projít nejdříve potupnou uličkou politbyra pětikoalice, kde hospodářství nerozumí vůbec nikdo. Ve druhém kole jej čeká střet s ministrem financí, který rozpočtovou mantru postavil nade vše, tedy i nad udržením sociálního smíru a stabilitou našeho průmyslu. A podporu nemůže očekávat ani od premiéra, který vládu místo manažerského řízení jen profesorsky koordinuje. A obávám se, že s výjimkou pár mediálních deklarací mu nepomůže ani lídr hnutí STAN a vicepremiér Rakušan, který v tuto dobu hraje hlavně o svoji politickou budoucnost.

Povznesme se nad formou arogantní komunikace a zmatenými bonmoty. Vypovídá to o velké míře nejistoty, kterou méně kompetentní lidé přebíjejí přezíravostí. Svědčí to rovněž o tom, že ministr zjevně nepochopil podstatu politiky, založenou na parlamentní kontrole, tvrdé opozici, a permanentním vysvětlování prostřednictvím médií. A že krátkodobě svěřený úřad nelze řídit jako korporátní banku, ale že jde o veřejnou službu. 

Díky této přezíravosti se vše zavádí neskutečně pozdě. Začalo to covidovou podporou, která byla vyplácena s půlročním zpožděním. A nebýt tlaku opozice a profesních organizací, nebylo z ní nic. Ještě horší je to v energetické krizi. Od začátku roku upozorňujeme, že je třeba odložit nebo odpustit na nezbytně nutnou dobu poplatky za obnovitelné zdroje energie. Odpověď? Neraďte. Výsledek? Nakonec se zavádí, ale až od října. Stejně tak od jara navrhujeme, ať se připraví scénáře případného zastropování nebo nařízení cen výrobcům elektřiny. Odpověď? Nepřipadá v úvahu, není to tržní a nebyla by motivace šetřit. Výsledek? Na poslední chvíli se toto opatření zbrkle připravuje. Od dubna důrazně opakujeme, že se musí pro podnikatele spustit tzv. dočasný krizový rámec EU. Ještě na konci srpna jej ministr odmítá a tvrdí, že žádná přímá podpora pro podniky do konce roku již nebude. Výsledek? Po ostré kritice dokonce i z vlastních řad se s pětiměsíčním zpožděním začíná model podpory připravovat. A zmar lze dokreslit ještě zaváděním vlajkové lodě podpory pro domácnosti, tzv. energetickým úsporným tarifem. Od července upozorňujeme, že je pozdě, nízký a komplikovaný. Výsledek? Představuje se v době, kdy už bude pod rozlišovací schopnost dotčených domácností.

Nikdo učený z nebe nespadnul a situace opravdu není jednoduchá. Netvrdím, že naše návrhy jsou vždy ty nejlepší a uvědomuji si i to, že se situace průběžně mění. Kdyby se ale do vládnutí šlo s větší pokorou a ochotou naslouchat, jsme dnes úplně jinde. Nedivme se potom, že lidé a firmy této vládě nevěří a že ji považují za elitářskou. Arogance je totiž jejím hlavním charakteristickým rysem.

Karel Havlíček, stínový ministr průmyslu a obchodu za hnutí ANO

FacebookTwitter