INZERCE

Kudla do zad

Kudla do zad
Exministr průmyslu a dopravy a nynější místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček. Foto: Jakub Stadler

Postupné zveřejňování detailů vládního konsolidačního balíčku ukazuje čím dál více na stěží uvěřitelnou hospodářskou nekompetentnost kabinetu Petra Fialy. Ani na minutu se například nesmířím s takto nesystémově pojatým zvyšováním daní a je mi úplně jedno, jestli mě za to někdo nazve populistou. Celý profesní život se snažím spoluvytvářet takové podmínky pro podnikání v Česku, abychom motivovali mlaďochy k vlastnímu byznysu nebo abychom udrželi rodinné podniky, jejichž základ zde vytvořila generace podnikatelů v 90. letech. Jsem bytostně přesvědčen, že tím zajistíme stabilní a prosperující zemi, která nebude tolik závislá na nadnárodních korporacích a importu. Že tím pomůžeme udržet pracovní místa, rozvoj regionů, lokální produkty a že nové technologie nebudou mladí podnikatelé vyvíjet v daňově přívětivých destinacích, ale u nás. Proto jsme se v rámci naší vládní strategie Country For The Future pustili do podpory start-upů, proto jsme například ukotvili definici rodinného podniku a živnosti a zahájili systematickou podporu tohoto segmentu firem. Tak jako v nejvyspělejších zemích. Toto vše je pryč.

Proč? Protože ministři, kteří se tváří jako hospodářští, naskočili na hru věčných kritiků, vystřílených a ambicechtivých bývalých politiků a různých pseudoanalytiků,. Tato skupina se pod rouškou hospodářské zodpovědnosti snaží přesvědčovat veřejnost, že tato země je před bankrotem a pokud neudělá drastická opatření, bude to náš konec. Ve skutečnosti jim jde hlavně o zviditelnění a získání pozornosti skrze novinové titulky. Česko rozhodně není před bankrotem. Je nepochybné, že situace je horší než před pandemií a je jasné, že Covid, energetická krize a válka na Ukrajině ekonomickou situaci prakticky všech zemí v EU výrazně zhoršila. A platí i to, že se v důsledku nezvládnutí energetické krize v minulém roce se u nás situace zhoršila více než v jiných zemích.  Máme vyšší zadluženost, jednu z nejvyšších inflací a nedaří se nám nastartovat růst HDP. Ale odmítám, že by hrozila apokalypsa. Stačí si porovnat čísla vůči např. průměru EU před pandemií a nyní.  V žádném případě nesmíme situaci podcenit a podobně jako prakticky všechny evropské země musíme ihned udělat důležité kroky. Nesmíme se jich bát, ale musíme je dělat rozvážně a nepodlehnout panice. Je proto správné, že vláda bude šetřit na rezortech, věřím, že se pustí do námi zahájeného slučování agend a že nakonec procitne a alespoň symbolicky sníží počet ministerstev a zbaví se politických trafikantů. Rozumím i zvyšování některých daní, např. z neřesti. Nechápu zmatky kolem DPH, které zatíží rozpočet a nic nezlevní. Považuji ale za chybné, že se pod rouškou úspor z tzv. dotačního byznysu budou ve skutečnosti krátit výdaje na dopravu, školství, výzkum a sociální služby. A považuji za totální zkrat, že se chystá naprosto nekoncepční zvyšování daní a odvodů podnikatelům.

Uvědomuje si vůbec kabinet, že vláda chystaným skokovým zdaněním příjmů při prodeji kapitálu nejen zásadně sníží atraktivitu podnikatelského prostředí, ale že tím vráží kudlu do zad třeba rodinným firmám a startupům? Je ve vládě vůbec někdo, kdo postřehnul, že ten, kdo bude chtít předat rodinnou firmu, přijde skoro o čtvrtinu její hodnoty a že to proto neudělá? Dopočítal někdo, kolik z Česka odejde začínajících technologických firem a udělá si pohodlně sídlo v jiné zemi, protože to vyjde výrazně levněji? Má někdo vůbec tušení, co vše tím riskujeme? Pevně si stojím za tím, že se nám to v budoucnu negativně vrátí. Je to další krok k oslabení výkonnosti a ohrožujeme tím  vše, na co jsme sázeli v rámci naší vlády – posilování budoucích příjmů. Nikoliv vyššími daněmi, ale zvyšováním přidané hodnoty. To tato vláda definitivně bourá i tím, že se rozhodla snížit výdaje na výzkum o 10 %.

Tupé škrty  a zvýšit daně umí udělat každý, zajistit dlouhodobé příjmy je ale výrazně náročnější.

A na závěr jedna špatná zpráva. Některé změny jsou bohužel nevratné. V momentě, kdy se vrátíme k vládě, zrušíme sice řadu těchto nesmyslů a znovu oživíme vizi „Země pro budoucnost,“ budeme opět motivovat k investicím a inovacím. Nicméně firmy, které nám do té doby odejdou a mladé talenty, které začnou svoje nápady rozvíjet jinde ve světě, už nenahradíme.

Karel Havlíček, stínový premiér za ANO

FacebookTwitter