INZERCE

Jmenování Viktora Najmona do čela úřadů práce je dobrou zprávou pro ně samotné

0

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová ukončila téměř rok trvající nejistotu, kdo bude novým ředitelem Generálního ředitelství Úřadu práce ČR. Jmenování dlouholetého kancléře a zaměstnance, který je na GŘ od začátku v dubnu 2011 je dle mého názoru dobrou zprávou. A to z jednoho prostého důvodu.

Zaměstnanci úřadů práce potřebují klid na svou práci, která je extrémně náročná a lze očekávat, že se ještě ztíží s nastupující ekonomickou krizí, propouštěním, propadem zaměstnanců do sítě sociálních služeb atd. Nový generální ředitel ví, čím si všechny úřady prošly, jaké nápady jednotlivé politické garnitury zkoušely realizovat a co se osvědčilo a co ne.

Tímto jmenováním se předejde jevu obvyklému, když „přijde někdo z venku“. Dveře se u něj netrhnou, nejrůznější skupiny zaměstnanců sledující svoje zájmy „donáší“ na své domnělé nepřátele a přichází se „skvělými nápady“. Tohle všechno odpadne a může se pokračovat v práci, kterou Viktor Najmon coby pověřený ředitel necelý rok vykonával. Vzhledem k tomu, že je na generálním ředitelství od roku 2011, ví, s jakými problémy se potýkaly generální ředitelky Sadílková a Bílková a generální ředitel Kubeša. Ví, že jeho lidé potřebují především stabilitu a klid na práci.

Úkoly pro nového ředitele: klid pro lidi a vyřešit IT systémy

Před novým ředitelem je řada nezáviděníhodných úkolů, mezi něž v prvé řadě patří stabilizace IT systémů, se kterými zaměstnanci pracují, evidují v nich podklady pro vyplácení dávek atd. V Ekonomickém deníku jsme o „zakletých IT systémech“ popsali tisíce řádků. S problémy se potýká Ekonomický informační systém, musí se vyřešit trable se systémem „Zaměstnanost“ a řada dalších „IT min“ je stále v řešení. Problém je v tom, že je od začátku nastaven systém tak, že tyto zakázky vypisuje ministerstvo práce a sociálních věcí a neřídí si je přímo úřad. To nový ředitel těžko změní, ale ví, kde je třeba nejvíce zabrat.

Zaměstnanci a především ředitelé krajských poboček, kteří se s Najmonem léta potkávají na poradách vedení ví, co od svého nového generálního ředitele mohou čekat, znají jeho názory a on zná jejich názory a způsob jejich práce.

Otázkou je, co nastane příští rok po parlamentních volbách, protože pozice generálního ředitele může být ohrožena příchodem nového ministra nebo nové ministryně. Na Úřad práce je z nějakého důvodu více „vidět“, než na Českou správu sociálního zabezpečení také spadající pod MPSV, kde se ředitelé tak často nestřídají.

Pokud bude následující těžký rok vše na úřadech práce fungovat bez větších problémů, nový ministr nebude mít důvod generálního ředitele měnit. To by byla nejlepší zpráva pro téměř 12 tisíc úředníků, kteří se snaží pomáhat lidem ve složitých životních situacích. Změn a nejistot si již zažili dost. Teď potřebují jistotu a klid na práci.

Autor byl mluvčím Generálního ředitelství Úřadu práce v letech 2011-2014.

 

FacebookTwitter