INZERCE

Cílem testu bylo ověřit, že voda proudí do reaktorové nádoby správným způsobem, ve správný čas a ve správném objemu v případě poklesu tlaku v reaktoru. Asistovali hasiči. Foto: Jan Hrbáček

Test dopadl dobře. Čtvrtý blok jaderné elektrárny Mochovce těsní

Společnost Slovenské elektrárne otestovala funkčnost aktivního a pasivního nouzového systému – chlazení aktivní zóny – čtvrtého bloku elektrárny Mochovce, který je posledním jaderným blokem ve výstavbě na Slovensku. Sousední země je tak o krok blíže ke spuštění dalšího jaderného bloku.

V rámci testu pasivních bezpečnostních systémů testoval největší výrobce elektrické energie na Slovensku správnost instalace potrubních tras od hydroakumulátorů až po reaktor v Mochovcích.

Cílem testu bylo ověřit, že voda (chladivo) proudí do reaktorové nádoby správným způsobem, ve správný čas a ve správném objemu v případě poklesu tlaku v reaktoru.

„Testy potvrdily, že nouzové systémy čtvrtého bloku jsou funkční a zajistí bezpečnost v případě mimořádných událostí,“ uvedl zástupce ředitele projektu a ředitel kompletace a uvádění do provozu systémů Mochovce 3 a 4 (MO34) Martin Mráz.

Ověřili funkčnost hydroakumulátorů

Jak je vidět na videu, přiloženém k tiskové zprávě, společnost Slovenské elektrárne v rámci testu systémů pasivní bezpečnosti testovala postupné nalévání demineralizované vody ze čtyř tlakových nádob hydroakumulátorů do reaktoru.

Po otevření uzavírací armatury na nádržích hydroakumulátorů se demineralizovaná voda vylila do reaktoru a uvolnila dusík, kterým jsou nádrže natlakovány.

Reaktorový sál byl v průběhu testu uzavřen. Pracovníci továrního hasičského sboru zkontrolovali koncentraci dusíku a prodyšnost prostředí a umožnili opětovné otevření reaktorového sálu. V reálné situaci nedochází k úniku dusíku, používá se plovákový ventil.

Práce na 3, bloku jaderné elektrárny Mochovce. Foto: Škoda JS

Elektrárny jsou chráněny více systémy

Jaderné elektrárny typu VVER-400 jsou vybaveny několika havarijními systémy:

Chlazení aktivní zóny reaktoru: Zajišťuje chlazení reaktoru v případě ztráty chladiva. Dělí se na aktivní (vysokotlaké a nízkotlaké) a pasivní (hydroakumulátory).

Snížení tlaku v hermetické zóně: Udržuje tlak pod kontrolou i v případě netěsností. Dělí se na aktivní (sprcha) a pasivní (vakuová barbotáž).

„Společnost Slovenské elektrárne tyto systémy na Slovensku za 200 reaktorových let nepoužila ani jednou, což vypovídá o bezpečnosti a kvalitě našich zařízení a práci našich zaměstnanců,“ dodal Tibor Zöld z Technologické podpory dostavby a uvedení do provozu systémů MO34.

Designová evoluce

Čtyři bloky Jaderné elektrárny Mochovce s tlakovodními reaktory typu VVER 440/V-213 se nacházejí na jihu Slovenska, mezi Nitrou a Levicemi.

První blok elektrárny dodává elektrickou energii do sítě od léta 1998, druhý blok od konce roku 1999.

V roce 2008 byl hrubý výkon každého bloku zvýšen ze 440 na 470 MW.

V letech 2020 a 2021 byl elektrický výkon druhého a následně i prvního bloku zvýšen na 500 MW výměnou a úpravou komponent sekundárního okruhu.

V květnu 2021 byla dokončena stavba třetího bloku jaderné elektrárny Mochovce a Jaderný úřad SR vydal prvoinstanční povolení ke spuštění tohoto bloku. Následně došlo k odvolání rakouské protiatomové organizace GLOBAL 2000 proti tomuto rozhodnutí. V srpnu 2022 vydal Jaderný úřad SR pravomocné povolení ke spuštění. V září téhož roku byl reaktor třetího bloku zavezen palivem a začal proces jeho fyzikálního spouštění. V lednu 2023 byla zahájena fáze energetického spouštění bloku, ve kterém je nový blok testován podle pevně stanoveného harmonogramu s postupným zvyšováním výkonu dodávaného do sítě. V říjnu 2023 došlo k úspěšnému ukončení všech požadovaných zkoušek, a třetí blok začal dodávat elektřinu do sítě na 100% svého výkonu.

Nový jaderný blok v Mochovcích má instalovaný výkon 471 megawattů (v budoucnu až 535 MWe), což pokrývá přibližně 13 procent celkové spotřeby elektřiny na Slovensku. Z hlediska výroby elektřiny se Slovensko spuštěním třetího bloku JE Mochovce stalo energeticky soběstačným.

Životnost nového bloku je plánována nejméně na 60 let. Výstavba čtvrtého bloku finišuje, do provozu by měl být uveden v roce 2025.

Mochovské bloky prošly designovou evolucí s množstvím vylepšení, které posoudili a odsouhlasili domácí i zahraniční experti a splňují všechny mezinárodní standardy jaderné bezpečnosti.

(nik)