INZERCE

Odposlech, sledování. Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

„Drahé ku*vy“, zaznělo v odposlechu: Šéf Dopravního podniku Petr Witowski se sešel s lobbistou Ivo Rittigem

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu při rozkrývání korupčních vazeb v pražském Dopravním podniku zmapovali i setkání generálního ředitele Petra Witowskiho se známým lobbistou Ivo Rittigem. Obviněný podnikatel z firmy Analogia Jindřich Špringl setkání později vyhodnotil tak, že v Dopravním podniku jsou „drahé ku*vy“.

Policisté na schůzku narazili při sledování vnitřních prostor motorového vozidla Mercedes-Benz
AMG GLS 63, ve kterém jezdil Jindřich Špringl.

Detektivové zachytili 24. května 2022 ranní hovor mezi Špringlem a podnikatelem Petrem Adamem, který měl domlouvat část korupčních kontaktů v pražském Dopravním podniku. Ten po rozpoutání známé kauzy s krycím jménem Dozimetr spáchal sebevraždu.

Špringl v telefonu popsal právě proběhlou schůzku mezi ním, generálním ředitelem Dopravního podniku Petrem Witowskim, místopředsedou dozorčí rady podniku Janem Markem, poradcem někdejšího šéfa TOP09 Jiřího Pospíšila a dnes již bývalým členem TOP 09, známým z kauzy Dozimetr Jiřím Fremrem a známým pražským lobbistou Ivo Rittigem.

Špringl Adamovi sděloval, že důvodem schůzky byla prezentace síly ze strany zástupce TOP 09, JUDr. Fremra, který měl prezentovat to, že situaci v Dopravním podniku má nyní v ruce, a že do budoucna je pro ně partnerem Jindřich Špringl (z obviněné společnosti ANALOGIA a ne Roman Juřík (vulgo Železničář) ze společnosti AŽD, které Dopravnímu podniku dodávaly Komplexní zabezpečovací systém, který se díky údajnému korupčnímu jednání notně prodražil.

Jindřich Špringl Petru Adamovi řekl, že ředitel Dopravního podniku Petr Witowski dostal obrazně nůž na krk, že může pokračovat pouze v tom případě, že se zbaví svých vazeb na podnikatele Petra Michovského, který má v dopravním podniku zakázky za stovky milionů korun.

Špringl Adamovi dále sdělil, že na této schůzce se viděl Witowským vůbec poprvé. Adam reaguje, že na schůzku ale nemuseli zvát Ivo Rittiga, na což mu Špringl odpovíděl, že ten dělá jen spojnici na pražskou ODS. Podle Adama bylo smrtící na schůzku Ivo Rittiga zvát, pro případ, že by tuto skutečnost někdy někdo vytáhl na veřejnost.

Oba pak probírají i to, že na schůzce si potvrdili, že podnikatel Pavel Dovhomilja, subdodavatel zabezpečovacího systému – známý také jako spolupracující obviněný z kauzy Dozimetr – ztratil v Dopravním podniku vliv a je obrazně řečeno mrtvý.

Předmětem schůzky byla i výstavba trasy metra I.D, a i to, že se Jiří Fremr v této souvislosti chce
zbavit manažera výstavby trasy I.D Bartoloměje.

V další části hovoru Adam se Špringlem diskutují o tom, že účastníci schůzky nevěří Romanovi Juříkovi a zmiňují i jeho vazby na Jana Marka (obviněného při poslední razii – pozn. red.) . K Markovi Špringl řekl, že byl pověřený Fremrem, aby se staral o věci v Dopravním podniku. Špringl v hovoru vzpomíná na personálního náměstka Dopravního podniku (DPP) Jiřího Špičku (taktéž obviněného – pozn. red.), který se má podle něj dobře. Což podle policie v kontextu znamená, že má příjmy z úplatků, které mu Špringl s Adamem poskytli.

Oba se shodli na to, že Ivo Rittig je toxickou osobou a představuje extrémní riziko. Špringl se v minulosti dostal s Rittigem do byznysových sporů.

Jindřich Špringl byl ze schůzky zjevně plný dojmů a mluvil o ní i v dalších hovorech ten den. Odpoledne si volal s projektovým manažerem DPP a zakázky na zabezpečovací systém Michalem Studničkou (taktéž obviněným – pozn. red.). Tomu říká, že měl dnes kávu s generálem Witowskim. Studnička mu řekl, že se domnívá, že Witowski po nadcházejících komunálních volbách stejně skončí. Špringl ho pak opraví, že na
pokračování Witowskiho existuje dohoda, což je informace, kterou Špringl nabral na proběhlé schůzce.

V další části hovoru Studnička říká, že Špringl věnuje vedoucímu odboru Investice metro Martinu Kadlecovi (taktéž obviněnému – pozn. red.), více pozornosti než nějaké štětce, myšleno tím erotickou společnici.

Špringl říká, že v Dopravním podniku jsou „drahé ku*vy“. Studnička přitaká a dodává, že je Špringl při tom nemůže ani osouložit.

Špringl v kontextu ranní schůzky s Witowskim tohoto přirovnává k prostitutce, která tam zrovna přijela na kole, a který mu na schůzce potvrdil, že to, co tam Špringl prezentoval, je nejlepší projekt, co vymyslel.

Špringl dále zmiňuje to, že Witowski mu na schůzce sdělil, že v dnešní době by takový projekt za 4 miliardy korun jako je KBS, už nikdo neodsouhlasil.

„Studnička pak poznamenává, že z čeho by pak měli peníze, myšleno členové orgánů DPP, a.s., a z čeho by pak kasírovali, tedy ve smyslu přijímání úplatků,“ analyzovala policie z odposlechů.

V dalším telefonátu Špringl hovoří s jednatelem a technickým ředitelem společnosti AŽD Praha Romanem Juříkem. I jemu sděluje, že měl dnes schůzku s „nejvyšším“, tedy s generálním ředitelem DPP Petrem Witowskim. K tomu dodává, že je vše v pohodě a všechno bude co nejrychleji.

Juříkovi popisuje, že se schůzky účastnil i Jiří Fremr (vulgo Malej Jirka), který má mandát od „Velkýho Jirky“, tedy od Jiřího Pospíšila.

Špringl mu pověděl, že se schůzky účastnil i ten, co má tu hezkou garáž, čímž myslel Ivo Rittiga. Špringl dodal, že to byl mítink, na kterém řešili budoucnost, a že udělali tlustou čáru za „Cikánem“, myšleno tím Pavlem Dovhomiljou.

Dále s Juříkem probírá to, že Witowski dostal nůž na krk, aby se zbavil své závislosti na svém kamarádovi, se kterým jezdí na kole, čímž byl myšlen podnikatel Petr Michovský.

V hovoru se mu ale nezmínil o tom, že skupinka, se kterou se sešel, již do té budoucnosti nepočítá právě s hovořícím na druhém telefonu.

V hovoru 25. května 2022 ráno mezi Špringlem a Petrem Adamem, mu Adam říká, že mu včera telefonoval rozlobený Jan Marek „Plzeňák“, který říkal, že poté, co se na schůzce objevil Ivo Rittig „Tlusťoch“, chtěl z ní odejít, protože nevěděl, že tam bude a tohle už mu nemá Špringl dělat. Špringl se dušuje, že to také nevěděl. Adam sděluje, že Jan Marek měl zařídit účast „generála“ kvůli tomu, že Jiří Fremr potřebuje něco zařídit před volbami. Ing. Špringl vysvětluje, že toto ale všechno způsobil právě JUDr.
Fremr. Špringl poté říká Adamovi, aby Markovi zavolal a sjednal s ním schůzku. Špringl chce, aby Adam vysvětlil Janu Markovi vzniklou situaci, za kterou Špringl nemůže.

V hovoru dále rozebírají toxicitu Ivo Rittiga, který nevnímá negativní marketingový rozměr své osoby,
přestože byl soudem osvobozen.

Detektivové později v zajištěném mobilním telefonu Jindřicha Špringla narazili textová komunikace mezi Ing. Jindřichem Špringlem a Ivo Rittigem. Ta má jasně prokazovat předchozí domluvu Špringla s Rittigem na schůzce dne 24. května na nespecifikovaném místě. Jako další účastník schůzky je zmiňován „Plzeň“. V komunikaci Špringl s Rittigem probírají dopravní situaci, přičemž Špringl zmiňuje, že pokud „jedou“, tj. nejméně dva lidé (Jan Marek a Jiří Fremr) z Plzně, tak si užijí. Špringl pak o 4 dny později informuje Rittiga, že schůzka nebyla taktická, protože generální ředitel Witowski z toho nebyl šťastný, a že patří jiné partě. Dále upozorňuje na to, že pokud někdo zmíní to, že se schůzky Rittig účastnil, bude to pro „Plzeň“ fatální, uzavírá policie záznam odposlechu.

Jan Hrbáček