INZERCE

Areál teplárny C-Energy Planá. Zdroj: fotobanka spol. C-Energy Planá

Stará uhelná teplárna v Táboře zmizí. Nahradí ji nové ekologické zdroje tepla

Společnost C-energy zahájila demolici starých, neekologických zdrojů v areálu Teplárny Tábor. Tyto práce zaberou skoro dva roky. V nejbližších týdnech bude postupně rozebrán teplárenský komín a bude dokončena likvidace kotlů na hnědé uhlí a topný olej. Náhradu zajistí nové, ekologicky přijatelnější teplárenské zdroje.

„Jde o další milník při budování moderní energetické infrastruktury na Táborsku. Během příštích týdnů odstraníme starý komín i kotle, které jsou posledními symboly zastaralé energetiky 20. století v souměstí Tábor – Sezimovo Ústí – Planá nad Lužnicí,“ uvedl jednatel a spoluvlastník společnosti C-energy Ivo Nejdl.

Likvidace ekologické zátěže je součástí rozsáhlého projektu modernizace energetického zdroje v Táboře. Po připojení vysokokapacitního plynovodu zde byla letos zprovozněna vedle elektrokotle také kogenerační jednotka o výkonu převyšujícím 11 MW, která slouží pro vysoce účinnou kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie.

„Na místě teplárny budujeme moderní energetický zdroj, který ve špičkách spotřeby během velmi chladných dní pomůže posílit výkon v táborském systému centrálního zásobování teplem. Zároveň je ale zdroj základem nové lokální distribuční soustavy, která dodá nízkoemisní energii firemním klientům a pomůže jim tak naplňovat jejich dekarbonizační cíle,“ nastínil Ivo Nejdl budoucí plány.

Prvním zákazníkem C-energy v této nové soustavě se stala společnost Comett Plus, která provozuje autobusovou dopravu na Táborsku. Ještě letos začne energií od C-energy nabíjet své elektrobusy, které jsou významným prvkem vznikající bezemisní hromadné dopravy v Táboře. Součástí nové lokální distribuční soustavy elektřiny se stane po dokončení v prvním čtvrtletí roku 2025 také třetí bateriové úložiště C-Energy. Nabídne výkon 8 megawatt a kapacitu 8 megawatthodin.

„Pokud existují možnosti využití čisté elektřiny vyrobené v daném místě v lokální distribuční soustavě, například pro zajištění bezemisní autobusové dopravy ve městě, dává obrovský smysl pokračovat v úsilí výstavby nových obnovitelných zdrojů energie, jako jsou fotovoltaické elektrárny. I proto intenzivně pokračujeme na rozvoji fotovoltaických zdrojů v rámci svých objektů a ploch v areálu v Plané nad Lužnicí. A pokračujeme zároveň v hledání dalších vhodných míst napříč táborskou aglomerací,“ uzavírá Ivo Nejdl.

Elektrárna C-energy z Plané nad Lužnicí patří mezi nejmodernější energetické zdroje v Česku; podle zjištění Ekonomického deníku náleží i mezi ty nejziskovější. Loni vykázala čistý zisk 796 milionů korun, což představuje více než dvojnásobek oproti výsledku 360 milionů korun za rok 2022. Tržby společnosti, která do letošního května nesla delší název C-Energy Planá, meziročně narostly o 48 procent na 2,95 miliardy korun.

Také loni pokračovala společnost C-energy v masivních investicích. Jednalo se hlavně o výměnu tepelných rozvodů v Táboře a plynofikaci táborské teplárny. V příštích letech má C-energy v plánu postavit zdroj na energetické využití komunálního odpadu (ZEVO), druhé bateriové úložiště o výkonu 15 MW a kapacitě 22 MWh a pořídit elektrokotel o výkonu 15 MW. Majoritní podíl ve skupině C-energy vlastní Michal Šušák prostřednictvím své rodinné nadace, zbývající podíl vlastní Ivo Nejdl.

(rov)