INZERCE

Program EU CEF Connecting Europe je jedním z nejdůležitějších zdrojů financování investic do infrastruktury v Evropské unii. Foto: PKP

Polský železniční dopravce PKP získal 360 milionů eur na dva pilotní projekty

Více než 360 milionů eur z programu Evropské unie Connecting Europe – CEF Transport 2023 získala společnost PKP Polskie Linie Kolejowe na dva důležité železniční projekty. Díky evropské podpoře budou realizovány investice na dalším úseku Rail Baltica a železniční trati Skierniewice – Łuków.

PKP Polskie Linie Kolejowe opět získaly velké peníze z evropských fondů v rámci nástroje Connecting Europe – CEF Transport 2023.

A to na práce na železniční trati E75 (Rail Baltica) na trase Białystok – Osowiec, úsek Białystok – Knyszyn – hodnota spolufinancování je 223 milionů eur; práce na železniční trati č. 12 Skierniewice – Łuków (C-E20), úsek Czachówek Wschodni – Pilawa. Hodnota spolufinancování činí 145 milionů eur.

V rámci prací na trase Białystok – Knyszyn se plánuje modernizace cca 23 kilometrů železniční trati, včetně přidání druhé koleje, čímž se zlepší kapacita této trasy. Součástí investice je také výstavba osmi bezkolizních křižovatek, které zlepší cestování a bezpečnost na mezinárodním koridoru. Dvě stanice budou komplexně modernizovány: Białystok Starosielce a Dobrzyniewo Duże. Současně bude vylepšen standard tří zastávek pro cestující: Białystok Bacieczki, Fasty a Borsukówka. Platformy budou přizpůsobeny potřebám osob se sníženou pohyblivostí.

Práce na železniční trati č. 12 (C-E20) zahrnují komplexní modernizaci cca 32 úseku Czachówek Wschodni – Pilawa, s výjimkou úseku Góra Kalwaria – Kępa Gliniecka (spolufinancováno z CEF Military Mobility).

V rámci investice dojde k přestavbě tří stanic – Czachówek Wschodni, Góra Kalwaria, Osieck a dvou zastávek – Warszówka a Jaźwiny. Cestující získají komfortní podmínky pro cestování a snadnější přístup k železnici – dopravnímu prostředku šetrnému k životnímu prostředí. Nástupiště budou vyšší, což cestujícím usnadní nastupování a vystupování z vlaků. Zařízení budou vybavena novými lavičkami, přístřešky, informacemi pro cestující a přizpůsobena potřebám osob se sníženou pohyblivostí.

Program EU CEF Connecting Europe je jedním z nejdůležitějších zdrojů financování investic do infrastruktury v Evropské unii. Jedná se o investice realizované na železničních tratích, které jsou součástí mezinárodní dopravní sítě TEN-T, zlepšují cestování v aglomeracích a zlepšují podmínky pro nákladní dopravu. Díky projektům se ekologická železnice stává stále atraktivnějším dopravním prostředkem v Polsku a Evropě.

(nik)