INZERCE

Dnes už bývalý šéf společnosti NET4GAS Andreas Rau. Foto: NET4GAS

Stát vyměnil šéfy plynárenské firmy NET4GAS. Rau a Benčík po víc než 10 letech končí

Od chvíle, kdy stát prostřednictvím společnosti ČEPS převzal plynárenskou skupinu NET4GAS Holdings, uběhlo skoro deset měsíců. Až s tímto odstupem se nový vlastník rozhodl vyměnit nejvyšší management podniku NET4GAS. Do pozice výkonného ředitele pro provoz se posune Milan Váša, který doplní již dříve jmenovaného finančního ředitele společnosti Rastislava Jamricha. Funkce generálního ředitele zůstane dočasně neobsazena, NET4GAS budou řídit Váša s Jamrichem.

Ve vedení podniku NET4GAS naopak skončili dva dlouholetí jednatelé Andreas Rau a Radek Benčík. Rau byl jednatelem od prosince 2013, Benčík dokonce od října 2011. Jednalo se o zkušené manažery, jejich pověst však v závěru pokazilo to, že na přání bývalých vlastníků – finančních investorů z Kanady a Německa – dopustili extrémně vysoké zadlužení v rozsahu 34 miliard korun. Třetí z bývalých jednatelů, Václav Hrach, skončil ve funkci již loni v září.

Milan Váša dosud působil v pozici předsedy představenstva společnosti ČEPS Invest. Má též dlouholeté zkušenosti z oboru plynárenství, působil ve vyšších manažerských pozicích ve skupině E.ON. Rastislav Jamrich se pohybuje v energetickém sektoru přes 25 let, pracoval pro slovenský eustream a Západoslovenskou energetiku (ZSE). Dalším klíčovým manažerem firmy NET4GASje ředitel strategie Michal Slabý, který se nově stal jedním z prokuristů společnosti.

„Naším cílem je investovat do rozvoje plynárenské infrastruktury, včetně rozšíření sítě pro napojení na velké teplárny. Tyto kroky nám usnadní přechod klíčových zdrojů z uhlí na plyn. Zároveň se připravujeme na investice do vodíkové infrastruktury, které umožní plynulé zapojení vodíku do české plynárenské sítě,“ říká k dalším plánům jednatel společnosti NET4GAS Rastislav Jamrich.

„Díky obrovskému úsilí všech zúčastněných se daří konsolidovat náklady společnosti a celkově společnost NET4GAS finančně stabilizovat, což od převzetí ze strany státu potvrdilo i následné zlepšení jejího ratingu od mezinárodní ratingové agentury Fitch. Zároveň společnost uspěla v první mezinárodní arbitráži v rámci sporu se společností Gazprom Export o nedodržení plateb ze smlouvy o přepravě plynu,“ doplnil jednatel mateřské skupiny NET4GAS Holdings Svatopluk Vnouček.

„Společnost za sebou má přechodné období, tedy první etapu konsolidace a začlenění do státních struktur. Dosavadní výsledky ukazují ekonomickou výhodnost státní investice do jejího nákupu. Další etapou bude navázat na tyto úspěšné kroky a dále se zaměřit na strategický rozvoj společnosti pod novým managementem,“ uvedl předseda dozorčí rady společnosti NET4GAS Petr Doškář.

Mapa plynovodů v majetku společnosti NET4GAS. Zdroj: NET4GAS

NET4GAS je od chvíle, kdy Rusové přerušili dodávky plynu Nord Streamem přes Německo, v potížích. Během roku 2022 prakticky přišel o byznys v oboru mezinárodní přepravy plynu, zůstaly jen dodávky pro zákazníky v Česku. Výsledkem byl propad tržeb o 77 procent na loňské 3 miliardy korun, místo předloňského čistého zisku 6,24 miliardy korun NET4GAS vykázal ztrátu 1,71 miliardy korun.

NET4GAS tíží vysoké zadlužení, které „vyrobili“ původní vlastníci z Německa a Kanady. Ke konci loňského roku výše dluhu dosahovala 34,4 miliardy korun, tvořen je bankovními úvěry a dluhopisy se splatností v letech 2025 až 2031. Oproti tomu má podnik volné peníze a jiná finanční aktiva ve výši zhruba 9 miliard korun.

Provozovatel páteřních plynovodů byl zhruba deset let ve vlastnictví firem napojených na německou pojišťovnu Allianz a kanadský penzijní fond OMERS. Akvizici mateřského NET4GAS Holdings státem vlastněným podnikem ČEPS schválila vláda na konci září 2023, následoval podpis kupní smlouvy. K převodu vlastnictví došlo v polovině prosince krátce po získání potřebného souhlasu od antimonopolního úřadu a Evropské komise. Výše kupní ceny vyvolala vlnu kritiky.

Další vývoj hospodaření podniku NET4GAS bude záviset na tom, zda nastane přerušení dodávek ruského plynu přes ukrajinské území. Náhradní dodávky plynu do Rakouska a na Slovensko by poté mohly probíhat přes českou potrubní síť. NET4GAS se též zapojil do evropských vodíkových projektů, díky kterým by Česko mohlo okolo roku 2030 znovu stát „mezinárodní dálnicí“ pro přepravu plynu – jen místo zemního plynu by se už jednalo o vodík.

David Tramba