INZERCE

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Hnutí ANO/Facebook

Hnutí ANO na sebe vzalo hlavní proud nespokojených voličů, říká politolog Novotný

Nepopiratelným vítězem krajských voleb se stalo hnutí ANO, které stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo v deseti krajích. Jednobarevnou radu může ANO přímo sestavit v Moravskoslezském a Karlovarském kraji. „Hnutí ANO se podařilo velmi dobře přetavit volební slogan ,Vrátíme vám to, co vám Fialova vláda vzala‘. Dostalo ho ke značné skupiny voličů,“ sdělil Ekonomickému deníku politolog z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Lukáš Novotný. ANO podle něj na sebe také vzalo hlavní proud nespokojených voličů.

Hnutí ANO podle Novotného ve volbách do zastupitelstev určitě posílí i z hlediska počtu hejtmanů, protože v některých krajích nepůjdou složit koalice bez toho, aniž by v nich hnutí bylo. Což se stalo po posledních volbách. „Další kolo je o vyjednáváních,“ poznamenal politolog. Jednat o koalici už se začalo například v Olomouckém kraji, kde hnutí ANO výrazně zvítězilo. Lídr hnutí v kraji a předseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny Ladislav Okleštěk v sobotu agentuře ČTK sdělil, že se chystá oslovit všechny ostatní subjekty, které se dostaly do zastupitelstva.

Podotkl, že tentokrát se koalice v kraji bez ANO postavit nepodaří. Poukázal na to, že ostatní potenciální partneři se dopředu vymezili proti spolupráci s SPD a Stačilo! Většinu tak dohromady nedají. Hnutí by mělo podle propočtů získat z 55 mandátů v zastupitelstvu 26 křesel, což je o osm více než před čtyřmi lety.

Podle politologa Novotného je zajímavé, že v krajích, kde si už zvykli na hnutí ANO, tak bez ohledu na to, kdyby vyhrálo nebo nevyhrálo, tak budou koalice s hnutím dál pokračovat. Podle Novotného jde například o Zlínský nebo Ústecký kraj. „No a tam, kde naopak ANO nebylo a kde už ho ani mít nechtěli, třeba Středočeský kraj, Jihomoravský kraj nebo Jihočeský kraj, tak tam s největší pravděpodobností hnutí ANO zase skončí v opozici,“ podotkl Novotný.

Čtěte také: Už je spočítáno. Vládní koalici od drtivé porážky zachránili hejtmani Kuba, Grolich a Půta

Vyjednávání naopak nebude muset ANO řešit v Moravskoslezském a Karlovarském kraji. V Moravskoslezském kraji má už nyní hejtmana Josefa Bělicu. „Evidentně ty nespokojené regiony České republiky, to znamená Karlovarský kraj, Ústecký kraj či Moravskoslezský kraj, volí ANO a hnutí ANO umí s těmito specifickými regiony, kde bují, řekněme frustrace lidí, vůbec nejlépe pracovat,“ myslí si Novotný.

Hnutí ANO se podle Novotného podařilo také v krajských volbách posbírat hlasy voličů protestních stran. Konstatoval také, že SPD, Přísaha ani koalice Stačilo! neměly žádné silné kandidáty, což se ukázalo podle politologa například i v předvolebních debatách.

Vítězné tažení ANO nedosáhlo jen do několika krajů. ODS se podařilo pod vedením hejtmana Martina Kuby uspět v Jihočeském kraji, koalici Spolu pod vedením lidoveckého hejtmana Jana Grolicha v Jihomoravském kraji a Starostové v čele s hejtmanem Martinem Půtou uspěli v Libereckém kraji.

Kdo se stal ve volbách „jasným lůzrem“ byla podle Novotného Česká pirátská strana. „Doslova a do písmene prohráli. Vypadá to, že hejtmana mít nebudou a do řady krajských zastupitelstev se vůbec nedostanou,“ podotkl. Dosud přitom podle něj měli jednoho hejtmana a byli zastoupeni v devíti krajských vládách. Piráti podle politologa sází na mladé voliče a ti zřejmě podle něj tento typ voleb, tedy krajských a senátních, nevyhodnotili jako typ, který by pro ně byl důležitý. „Chyběl tam mobilizační prvek. Piráti měli vysloveně slabou kampaň a v době, kdy by Ivan Bartoš měl být přítomen v regionech, tak hasil problémy s digitalizací stavebního řízení,“ poznamenal.

Doplnil, že propad je vidět nejen v krajských, ale i senátních volbách, kde vypadl v Praze 8 Lukáš Wagenknecht. Je to velký rozdíl oproti roku 2020, kdy se podle Novotného Piráti vezli na „super vlně“. Dokázali tehdy těžit ze situací, které vytvářela vláda Andreje Babiše (ANO).

A jak jsou na tom další strany? KDU-ČSL obhajovala pozici hejtmana na jižní Moravě a podle Novotného to vypadá, že současný hejtman Jan Grolich bude fungovat dál. „Žádný velký výprask to tedy není,“ zmínil Novotný. Kdo podle něj ale zeslábne, je STAN.

Volební účast ve volbách do zastupitelstev krajů se pohybovala podle webové stránky volby.cz mírně pod 33 procenty. Nízká účast je podle Novotného u krajských voleb v podstatě trochu zvláštní, protože hejtmani bývají výraznými osobnostmi svých regionů a kraje mají obrovský vliv například na fungování zdravotnictví, středního školství a navíc podle něj generují i zajímavé politiky. „Docela mě tíží to, že lidi nejsou dostatečně edukovaní, aby význam krajů vnímali a díky tomu potom šli a byli ochotní kraje nějak změnit,“ poznamenal.

Historický rekord

Lidé volili v pátek a v sobotu v 27 obvodech také nové senátory. Podle Novotného byl zajímavý počet kandidátů, kteří uspěli už v prvním kole, jde historicky o rekord. Mandát se podařilo obhájit Pavlu Fischerovi v Praze 12, Jiřímu Čunkovi na Vsetínsku a Petru Víchovi v Karviné. Rovnou v prvním kole uspěli také Martin Bednář v obvodu Ostrava-město a Jana Mračková Vildumetzová v obvodu Sokolov na Karlovarsku.

Zajímavé také podle Novotného bylo, že strany vládní koalice, zřejmě z finančního hlediska v některých obvodech ani nenasadily kandidáty, zvažovaly, kde se jim to vyplatí. „To vedlo k tomu, že v některých obvodech nebylo kandidátů dost,“ míní Novotný.

Tereza Čapková