INZERCE

Povodně. Vyprošťovací práce. Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR/Facebbok

Povodňové dluhopisy nepřicházejí podle ministerstva financí v úvahu

Ministerstvo financí odmítlo, že by k hrazení škod způsobených velkou vodou využilo vydání takzvaných povodňových dluhopisů. Podle Ondřeje Macury z tiskového oddělení resortu s tímto finančním nástrojem souvisí řada komplikací, jako jsou administrativní náklady s vydáváním a obsluhou. „Také nemusí splnit potřebu okamžitého přístupu k financím, což je v krizových situacích potřeba,“ sdělil Ekonomickému deníku.

Ministerstvo financí je proto podle Macury rozhodnuto jít spíše cestou hledání jiných a efektivnějších zdrojů pomoci či využít již existující nástroje pro krizové situace z různých kapitol státního rozpočtu. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už kvůli rozsáhlým povodním v pondělí nevyloučil možnost novely zákona o státním rozpočtu na letošní rok.

Vláda podle Stanjury prozkoumá možnosti využití evropských prostředků. Macura doplnil, že ministerstvo financí je za Českou republiku gestorem Fondu solidarity Evropské unie. Ministr financí v pondělí konstatoval, že se povodňové škody budou pohybovat v řádu desítek miliard korun.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) připomněl, že v roce 2002 způsobily povodně škody v souhrnu asi 73 miliard korun. „Věřím, že i díky lepší připravenosti země budou tentokrát výrazně nižší, bohužel ale stále mluvíme o miliardách korun, které bude potřeba vydat na obnovu,“ poznamenal v pondělí Bartoš.

Ministerstvo pro místní rozvoj už také oznámilo, že plánuje do tří týdnů od konce stavu nebezpečí předložit vládě komplexní strategii obnovy území, které zasáhly povodně. O možnostech financování chce úřad jednat s ministerstvem financí i s Evropskou unií.

Ministr financí včera uvedl, že pokud by bylo třeba stávající rozpočet novelizovat, chce jednat s opozicí o rychlém schválení novely. Aktuálně schválený státní rozpočet počítá se schodkem 252 miliard korun, v rezervě je ale podle něj nyní jen kolem jedné miliardy korun. Ministr zdůraznil, že žádný rozpočet nikdy nepočítá s tak velkou rezervou, aby pokryla katastrofu o rozměru nynějších povodní.

Vláda v pondělí večer na mimořádném jednání také rozhodla o vytvoření pracovní skupiny, která bude financování obnovy po povodních řešit. Povede ji ministr financí Zbyněk Stanjura, působit v ní budou i věcně odpovědní ministři a členové vlády z nejhůř zasažených regionů.

(teč, čtk)