INZERCE

Fotografie zachycují povodeň v Ostravě. Zdroj: Moravskoslezský kraj/Facebook

Vláda rozhodla. Volby se neodkládají, budou v plánovaném termínu

Krajské a senátní volby se uskuteční v plánovaném termínu 20. a 21. září i přes to, že Českou republiku zasáhly masivní povodně. Vláda je přesvědčená, že je schopná zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi, uvedl to v pondělí večer po mimořádném jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). O odklad voleb žádal primátor Opavy zasažené velkou vodou. Na ministerstvu vnitra také vznikla pracovní skupina, která má pomoct, aby se volby konaly regulérně.

Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček v České televizi řekl, že rozhodnutí kabinetu respektuje. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už během dne řekl, že kdyby se volby nekonaly, mohla by být napadána jejich legitimita. Dnes večer doplnil, že na volbách budou spolupracovat hasiči, policie, statistikové. O organizaci voleb v postižených krajích bude v úterý jednat krizový štáb.

Zákonný termín, kdy se mohlo datum voleb změnit, vypršel dnes, zmínil prezident Petr Pavel, který se jednání kabinetu zúčastnil. Argumentem pro odsunutí termínu by podle něj bylo, kdyby nebylo možné zajistit regulérnost hlasování ve všech místech.

Podle premiéra vláda všechny argumenty zvažovala a radila se s hejtmany i experty na volby. „Zvažovali jsme všechny argumenty, varianty,“ uvedl. Zpochybňování by podle něj mohlo vzniknout i v případě odkladu hlasování, protože v 90 procentech míst volby proběhnout mohou bez problémů. Rakušan dodal, že z krajů nebyla poptávka po nouzovém stavu. Jeho vyhlášení by přitom bylo nezbytným krokem pro odsunutí termínu voleb.

Opoziční hnutí ANO bude rozhodnutí vlády respektovat, uvedl první místopředseda ANO Karel Havlíček. „Podstatné je, pokud se vláda takto rozhodla, aby dokázala zabezpečit to, že ti lidé budou moci fyzicky k těm volbám jít,“ uvedl v ČT. Poslanec SPD a člen sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten s rozhodnutím vlády souhlasí. „Předpokládám, že tu regulérnost voleb bude možné zařídit na všech místech,“ řekl televizi.

Všechny letošní volby by, včetně červnových evropských, měly přijít státní rozpočet na 1,6 miliardy korun. Proti loňsku je to nárůst o 910 milionů korun. Náklady na činnost policie při zajišťování bezpečnosti voleb do třetiny Senátu a krajských zastupitelstev měly podle výpočtů před záplavami činit zhruba na 34,3 milionu korun. Náklady na červnové volby vyčíslilo ministerstvo vnitra v květnu na zhruba 23,2 milionu korun.

Pomáhat mají i hasiči

Podle předpokladů, jak o nich v uplynulých dnech hovořil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), by v místech, kde nebude možné zprovoznit standardní volební místnosti, měli hlasování zajistit hasiči, pomáhat mají i dobrovolní.

Připravit volby bude podle primátora Opavy Tomáše Navrátila (ANO) velmi náročné. Ve městě podle něj nebude možné otevřít některé z volebních místností, pravděpodobně nebude možné ani zajistit roznesení volebních lístků. Problém podle něj může nastat i se členy volebních komisí. Řada z nich žije v zaplavených oblastech a budou mít starosti s úklidem či opravami svých domovů, míní. V Opavě se konají jak krajské tak i senátní volby. Personální problémy má město hlavně v případě druhého kola těch senátních.

Po víkendu spojeném s vydatnými srážkami se potýkala se záplavami řada krajů Foto: Hasiči ČR

Vláda také včera rozhodla o vytvoření pracovní skupiny, která bude řešit financování obnovy po povodních. Povede ji ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), působit v ní budou i věcně odpovědní ministři a členové vlády z nejhůř zasažených regionů, řekl po pondělním jednání kabinetu premiér Petr Fiala.

Příjemci pomoci budou samosprávy, podrobnosti o finančních zdrojích Fiala neupřesnil. Stanjura v pondělí nevyloučil, že by kvůli důsledkům povodní bylo nutné novelizovat letošní státní rozpočet.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) řekl, že po ukončení stavu ohrožení v Olomouckém a Moravskoslezském kraji jednotlivé obce i kraje ve spolupráci s ministerstvem financí sestaví seznam škod, který bude základem pro obnovu území. „Následně se řeší možné zdrojování finanční obnovy,“ řekl Bartoš.

(čtk)