INZERCE

Extrémní povodně v České republice. Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR/Facebook

Škody ve výši desítek miliard korun. Státní rozpočet čekají kvůli rozsáhlým povodním změny

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje do tří týdnů od konce stavu nebezpečí předložit vládě komplexní strategii obnovy území, které zasáhly povodně. O možnostech financování chce úřad jednat s ministerstvem financí i s Evropskou unií. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už kvůli rozsáhlým povodním nevyloučil možnost novely zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Řekl to po jednání s prezidentem Petrem Pavlem. Podle Stanjury bude záležet na celkové výši škod, odhaduje je v řádu desítek miliard korun.

Pokud by bylo třeba rozpočet novelizovat, chce Stanjura jednat s opozicí o rychlém schválení novely. Nyní schválený státní rozpočet počítá se schodkem 252 miliard korun, v rezervě je ale podle něj nyní jen kolem jedné miliardy korun. Ministr zdůraznil, že žádný rozpočet nikdy nepočítá s tak velkou rezervou, aby pokryla katastrofu o rozměru nynějších povodní.

Ministerstvo pro místní rozvoj už oznámilo, že bude v komplexní strategii obnovy území, které zasáhly povodně, vycházet z údajů o škodách, které v příštích týdnech nahlásí jednotlivé kraje. Obnovu majetku samospráv zasaženého povodněmi by měl pomoci například uhradit program Živel, kde jsou podle úřadu připraveny stovky milionů korun.

„V tuto chvíli má absolutní přednost záchrana životů. Děkuji všem složkám integrovaného záchranného systému, které se na ní podílejí. Jakmile voda opadne a dostaneme odhady škod, předložím vládě strategii obnovy zasažených území. Připravené peníze určitě stačit nebudou, proto hledám cesty, jak zajistit další financování,“ uvedl místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Doplnil, že o financování povodňových škod už jednal s ministrem financí nebo šéfem Národní rozvojové banky. „Budeme usilovat o peníze z Fondu solidarity a dalších evropských zdrojů,“ zmínil Bartoš.

V roce 2002 způsobily podle ministra povodně škody v souhrnu asi 73 miliard korun. „Věřím, že i díky lepší připravenosti země budou tentokrát výrazně nižší, bohužel ale stále mluvíme o miliardách korun, které bude potřeba vydat na obnovu,“ poznamenal Bartoš.

Upozornil také, že je potřeba, aby se programy podpory různých resortů vzájemně nepřekrývaly, ale vhodně doplňovaly. To je podle něj smyslem jednotné strategie obnovy.

Ministr pro místní rozvoj už zřídil řídící skupinu a přímo v terénu budou podle informací MMR působit také týmy resortu. „Jsme tu pro všechny samosprávy zasažené velkou vodou. Od pátku pracujeme na tom, aby obce a města měly jistotu, že se mohou pustit do oprav infrastruktury hned, jakmile to počasí dovolí. Chceme, aby mohly financovat pomoc lidem co nejrychleji,“ konstatoval Bartoš.

(teč, čtk)