INZERCE

Dálnice D11. Sadská. Prevence před povodní. Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR/Facebook

Desítky problémů. Povodně zasáhly dálnice, ale hlavně silnice nižších tříd

Nepříznivé počasí a záplavy působí problémy jak na železnici, tak i na silnicích. Neprůjezdné jsou nejen některé úseky dálnic, ale hlavně komunikace druhých a třetích tříd, které jsou v nejvíce postižených regionech Moravskoslezského a Olomouckého kraje úplně zavřené. Podle Ředitelství silnic a dálnic České republiky (ŘSD) jde o desítky případů, situace se navíc mění.

Od okolního světa je odříznuté Jesenicko. Kvůli sesuvu půdy se řidiči nedostanou ani do Malé Úpy v Krkonoších. Zaplavené nebo podemleté nejsou jen silnice, ale i železniční tratě.

Neprůjezdná je od rána dálnice D1 v Bohumíně na Karvinsku. Už v noci se D1 uzavřela v Ostravě, kde voda ve Svinově zaplavila pás ve směru na Prahu, zavřený zůstává kvůli výpadku technologií klimkovický tunel. Kvůli zaplavení vodou silničáři ráno uzavřeli část dálnice D55 ve Zlínském kraji. Od soboty řidiči neprojedou ani po dálnici D56 z Ostravy do Frýdku-Místku.

Nedostupné je kvůli podemletým a zaplaveným silnicím Jesenicko. V noci na dnešek rozvodněná řeka Bělá strhla hlavní silnici I/44 od Jeseníku do České Vsi a dál přes Písečnou na Mikulovice. Kromě podemletých silnic situaci v regionu komplikují i popadané stromy. Neprůjezdné jsou i silnice na Opavsku. Podle údajů z ŘSD jde třeba o komunikaci mezi Krnovem a obcí Krásné Loučky nebo Krnovem a Dolním Benešovem.

V Moravskoslezském kraji dnes navíc nejezdí téměř nikde ani vlaky. Ostravsko sčítá škody, které budou na železnici činit stovky milionů korun. Dopravci vyzývají, aby lidé necestovali.

Povodeň přerušila ze soboty na neděli například provoz na železničním koridoru mezi Olomoucí a Ostravou. Kvůli očekávanému zaplavení a zhoršenému povětrnost trati zastavila Správa železnic do odvolání provoz mezi Studénkou a Jistebníkem na Novojičínsku. Vlaky z Prahy končí v Olomouci, vlaky z Polska v Bohumíně. Kvůli extrémnímu počasí nejezdí vlaky zhruba na několika desítkách tratí.

Problémy nejsou jen na severní Moravě. Řeka Velička zaplavila také silnice na Hodonínsku. Uzavřená je silnice druhé třídy 252 od křižovatky na Pec pod Sněžkou po státní hranici s Polskem.

(čtk, teč)