INZERCE

Vlaky Deutsche Bahn. Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Němečtí železniční zaměstnanci jsou frustrovaní: „Zhoršuje se to každým dnem“

Nálada mezi německými železničními zaměstnanci se zřejmě zhoršuje, stěžují si na stres i špatné pracovní podmínky. Ukazují to interní chaty, na které poukázal německý list Süddeutsche Zeitung. Podle zprávy je mnoho zaměstnanců naštvaných a zoufalých i kvůli špatným službám, posktovaným ve vlakové dopravě.

„To, co zažíváme, se nedá překonat, pokud jde o rozpaky,“ napsal jeden z průvodčích Deutsche Bahn. „Snad mi odpustíte, že jsem zvolil tato slova. Je to jen pro k**vy,“ postěžoval si průvodčí o své cestě z Berlína do Basileje, kdy neměl žádnou ledničku, žádné chladivo a žádné zboží. „Tragédie,“ shrnul průvodčí. „S tak málem personálu v krátkodobém horizontu vyděsíme i poslední zbývající zaměstnance“, posteskl si.

Jeden strojvedoucí pak popsal státní podnik Deutsche Bahn jako „zchátralý případ zralý na restrukturalizaci“.

Podle vlastních informací měl Süddeutsche Zeitung možnost nahlédnout do několika chatů, které poskytují jasný obraz o náladě na železnici. Mnoho zaměstnanců, zejména v dálkové dopravě, je naprosto frustrovaných. Ve svých příspěvcích dokumentují řadu stížností v provozním procesu: zjevně příliš málo personálu, rychlíky ICE s rozbitými klimatizačními systémy, nedostatek dodávek pro palubní catering, mizernou interní komunikaci. „Myslím, že se to každým dnem zhoršuje a vy jste ve vlaku s menším počtem zaměstnanců,“ napsal další ze zaměstnanců Deutsche Bahn.

Z chatů vyplývá, že nejen cestující, ale i vlastní zaměstnanci společnosti ztrácejí trpělivost s Deutsche Bahn a zejména s vedením skupiny. Nálada ve státním podniku, ve kterém se má rušit 30 000 pracovních míst, je na bodu mrazu. Za ty s*ačky vždycky platí jen zaměstnanci,“ stěžuje si jeden zaměstnanec.

Zaměstnanci míní, že kritika podmínek na drahách je pro vedení firmy „stále více nežádoucí.

„Pokud se svěříte s problémy jako zaměstnanec, je vám řečeno, že si můžete hledat novou práci v agentuře práce, píše jeden ze zaměstnanců. Někteří otočí vlajku proti větru, jiní dostanou náhubek nebo jsou požádáni, aby odešli způsobem,“ stěžuje si další ze zaměstnanců Deutsche Bahn.

„Existuje naléhavá potřeba změny systému nejen v provozu firmy venku, ale také v provozu uvnitř společnosti,“ shodují se podle Süddeutsche Zeitung německých státních drah.

(nik)