INZERCE

Převod biometanu v tlakových lahvích z Herálce na Břeclavsko. Foto: Lama Energy Group (tisk. zpráva)

Odhad plynařů: Biometan může za deset let nahradit maximálně 5 procent zemního plynu

Zájem o výrobu a spotřebu ekologické alternativy zemního plynu – biometanu – postupně narůstá, ale jeho význam zůstane spíš jen okrajový. Potvrzují to například odhady společnosti NET4GAS na základě dat od regionálních distributorů plynu. Za deset let by mohly bioplynové stanice vyprodukovat až 4 TWh biometanu ročně, což odpovídá jen zhruba pěti procentům roční spotřeby zemního plynu v České republice.

NET4GAS tento odhad zmiňuje v Desetiletém plánu rozvoje přepravní soustavy 2025-2034. K výrobě tohoto množství bude zapotřebí 246 výroben biometanu. V současné době distributoři plynu evidují 20 smluv o připojení s možnou celkovou produkcí biometanu přibližně 533 GWh ročně. Ke konci loňského roku bylo v provozu pouze sedm menších výroben, které dodaly do sítě 29 GWh biometanu.

Poměrně skeptické jsou i firmy pohybující se v oboru výroby biometanu. Například výkonná ředitelka společnosti Hutira green gas Monika Zitterbartová uvedla, že do roku 2030 mohou v Česku být „vyšší desítky“ fungujících biometanových stanic. Pro srovnání: podle České bioplynové asociace se dnes v provozu 540 bioplynek, většina z nich spadá do kategorie zemědělských bioplynových stanic.

Jejich byznysplán je dnes založen hlavně na výrobě elektřiny, kterou prodávají za zvýhodněnou výkupní cenu nebo se zeleným bonusem. Státem garantovaná podpora však většině bioplynek skončí do deseti let. Podle dat konzultační firmy EGÚ Brno skončí v případě prvních 171 stanic vyplácení provozní podpory do konce roku 2027. Pokud budou chtít jejich majitelé získat další provozní dotaci, budou muset výrazně modernizovat svůj provoz, nebo přejít na výrobu biometanu.

„Před staršími bioplynovými stanicemi se z hlediska výroby biometanu otevírá obrovská příležitost. Bude však extrémně důležité, jak stát uchopí podporu těchto projektů i po roce 2025. Pokud se vše podaří, může segment biometanu v následujících čtyřech letech velmi rychle akcelerovat a dále postupně růst. Dosavadní provozní podpora totiž bude postupně končit i dalším bioplynkám,“ upozornila Monika Zitterbartová.

Jednou z hlavních překážek pro přebudování bioplynových stanic na ty biometanové bývá často jejich vzdálenost od plynovodní sítě. Investice do dobudování potrubí může celkové náklady výrazně navýšit. Někdy to vede až k nečekaným postupům. Například firemní skupina Lama Energy Group pilotně vtlačila do sítě biometan z bioplynové stanice v Herálci na Vysočině do sítě na Břeclavsku v lokalitě, kde firma ze skupiny Lama těží zemní plyn.

Navzdory všem překážkám výroba biometanu v zemích Evropské unie skokově roste. Evropská bioplynová asociace EBA na začátku července informovala, že počet výroben biometanu loni vzrostl o 32 procent na 1548 a jejich výrobní kapacita narostla o 37 procent na 5,2 miliardy m3 (55 TWh). Největší rozsah výroby biometanu je v Německu, Francii, Itálii a v Dánsku.

David Tramba