INZERCE

Velká fotovoltaická elektrárna, ilustrační snímek. Foto: ČEZ

Solární boom II: ČEZ dokončil tři velké fotovoltaiky, další má teď ve výstavbě

ČEZ stavebně dokončil tři nové fotovoltaické elektrárny, kterými startuje novou vlnu výstavby solárních parků o výkonu v řádu tisíců megawattů. Instalovaný výkon těchto prvních solárních parků se pohybuje od 1,9 MW do 6 MW. Do výstavby větších instalací o výkonu v řádu desítek až stovek megawattů se ČEZ pustí až v dalších letech.

Tyto první tři elektrárny již získaly licenci na výrobu elektřiny od Energetického regulačního úřadu. Dvě z nich se nacházejí na Chomutovsku na území historicky spjatých s těžbou hnědého uhlí, ČEZ je označuje jako FVE Vysočany – Hráz (6,02 MW) a FVE Vrskmaň (4,79 MW). Poslední se nachází u obce Okrouhlička na Havlíčkobrodsku a je z nich nejmenší; její instalovaný výkon dosahuje 1,97 MW.

Tisková mluvčí ČEZ Barbora Peterová na dotaz Ekonomického deníku potvrdila, že zmíněné elektrárny jsou již stavebně dokončené. „Vyrábět, tedy dodávat elektřinu do sítě začnou v průběhu srpna a září. Všechny uvedené zdroje mají přiznanou podporu z Modernizačního fondu. Jejich životnost je plánovaná na 30 let,“ dodala mluvčí ČEZ.

Do konce roku chce ČEZ spustit do provozu ještě další tři solární elektrárny – FVE Tachov (4,3 MW), FVE Tušimice (3,9 MW) a FVE Mělník (7,3 MW). „Všechny zmiňované elektrárny vyrostly buď na brownfieldech, nebo na jinak nevyužitelných pozemcích s nízkou produkční schopností. Například jde o bývalé montážní místo pro šachtu nebo bývalou skládku uhlí,“ doplnila Barbora Peterové.

Zajímavostí může být, že dodavatelem všech uvedených projektů je společnost Martia náležící do Skupiny ČEZ. Jedná se tak o změnu oproti rokům 2009 a 2010, kdy solární parky pro ČEZ stavěli externí dodavatelé. Média později upozornila na to, že se v některých případech jednalo o firmy s nejasnou vlastnickou strukturou, které měly mít vazby na různé šíbry; stačí připomenout jména Ivo Rittig a Tomáš Pitr.

ČEZ se aktivně zúčastnil již prvního solárního boomu, kdy – zpravidla po odkupu projektu od různých developerů – realizoval projekty v rozsahu 126 megawattů. Po dvanáctileté pauze jejich výstavbu obnovil. Jako první postavil v loňském roce FVE Křižany v Libereckém kraji s instalovaným výkonem 4,3 MW. Jednalo se o pilotní projekt před spuštěním výstavby fotovoltaických parků ve velkém, ČEZ jej platí zcela z vlastních zdrojů.

Další projekty už ČEZ platí s využitím investiční dotace z Modernizačního fondu. Ekonomický deník loni v dubnu informoval, že ČEZ je s velkým náskokem nejúspěšnějším žadatelem o tyto dotace. Ve druhé výzvě týkající se velkých projektů ČEZ uspěl s 24 fotovoltaickými elektrárnami o celkovém výkonu zhruba 700 MW. Dotace se u největších projektů pohybuje okolo 4,3 milionu korun, což pokryje něco přes 20 procent celkových investičních nákladů.

David Tramba