INZERCE

Premiér Petr Fiala a ministři Zbyněk Stanjura a Jozef Síkela na tiskové konferenci k energetické bezpečnosti 23.11.2023. Foto: Úřad vlády ČR

Korejská nabídka byla ve všem lepší. Vláda potvrdila KHNP jako vítěze velkého jaderného tendru

Koaliční vláda premiéra Petra Fialy s mírným zpožděním oproti plánu rozhodla o výběru dodavatele, který postaví dva nové jaderné bloky v Dukovanech a možná i dva další v Temelíně. Jasným vítězem se stala korejská společnost KHNP. „Korejská nabídka byla lepší prakticky ve všech posuzovaných kritériích,“ řekl Petr Fiala na tiskové konferenci po jednání vlády.

Za příjemné překvapení označil premiér Fiala nabídkovou cenu. Ta se pohybuje (v dnešních cenách) okolo 200 miliard korun za jeden 1050megawattový korejský blok. „Cena elektřiny z nových bloků bude nižší než současná tržní cena ve výši 90 eur za megawatthodinu,“ doplnil předseda vlády. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela k tomu dodal, že cena je „výrazně nižší, než předpovídali takzvaní experti.“

Korejská KHNP o něco později vydala tiskovou zprávu, ve které se netají radostí z vyhrané soutěže. „Jaderný projekt znamená dlouhodobou spolupráci na dalších přibližně 100 let, od výstavby až po provoz. Bereme to jako velký závazek a uděláme při závěrečných jednáních vše pro to, aby byl reaktor APR1000 v České republice skutečně postaven,“ uvedl generální ředitel KHNP Jooho Whang.

Fiala a Síkela dále zmínili, že KHNP se zavázalo k nejméně 60procentnímu podílu českých dodavatelů na výstavbě nových bloků. Ministr financí Zbyněk Stanjura doplnil, že KHNP nabídlo vstřícnější podmínky v oblasti financování; investor, potažmo stát, tak bude platit pouze za reálně odvedenou práci.

Smlouva na Dukovany II, opce na Temelín II

Současně se potvrdila předpověď, kterou již dříve zmínil ředitel společnosti Elektrárna Dukovany II ze Skupiny ČEZ Petr Závodský. V první fázi je v plánu podpis závazné smlouvy na dva bloky v Elektrárně Dukovany a opce na dva bloky v Temelíně. Až s odstupem několika let má následovat případný podpis závazné smlouvy o stavbě reaktorů v temelínské lokalitě.

Ministři v podstatě jen odsouhlasili zprávu o výsledku jaderného tendru, kterou v polovině června předali ministerstvu průmyslu a obchodu zástupci investora – Skupiny ČEZ. Tato zpráva již obsahovala pořadí uchazečů podle požadovaných ekonomických a technických parametrů. Informace byla v přísném utajení a neunikla tudíž do médií v předstihu. Až v úterý večer začala některá média a publicisté psát o tom, že vyhrají Korejci.

S trochou nadsázky lze říct, že si ministři pro takové oznámení vybrali ideální dobu. Francie se stále vzpamatovává z výsledku nedávných parlamentních voleb, jejichž výsledkem je posílením krajní levice i krajní pravice. Zatím není jisté, kdo a s kým sestaví novou vládu. Francouzští politici tak mají dost starostí na domácí scéně a nebudou mít čas a sílu řešit prohraný jaderný tendr ve střední Evropě.

Společnost EDF v reakci na dnešní rozhodnutí české vlády uvedla, že verdikt bere na vědomí. Společnost EDF je připravena pokračovat nebo znovu zahájit jednání se Skupinou ČEZ a českou vládou, pokud bude rozhodnutí o preferovaném dodavateli v nadcházejících týdnech nebo měsících změněno.

Francouzské nabídce nepomohlo ani silné lobbování, do kterého se v březnu při návštěvě Prahy zapojil také prezident Emmanuel Macron. EDF v posledních měsících uzavřelo řadu dohod s českými průmyslovými podniky a nabízelo jim zakázky nejen v nových Dukovanech a Temelíně, ale také při výstavbě jaderných bloků ve Francii, Británii či jinde v Evropě. Ani toho zvýšené úsilí však EDF od porážky nezachránilo.

Trumfem Korejců jsou naopak – vedle již zmíněné nižší ceny – také lepší reference z výstavby jaderných elektráren v posledních letech. Problémy s prodražováním a protahováním stavby sice mělo KHNP také, ale v mnohem menším rozsahu než EDF. Tady stačí připomenout stavbu nového bloku typu EPR ve Flamanville na severu Francie. Ten je oproti původnímu plánu opožděn o 13 let a náklady na stavbu vyrostly z 3,3 miliardy na 12,7 miliardy eur.

Westinghouse ze soutěže vypadl

Tendr na nový jaderný blok v Dukovanech byl oficiálně zahájen v březnu 2022. Předběžné nabídky podali tři uchazeči – Westinghouse, EDF a KHNP – v listopadu téhož roku a závazné loni v říjnu. Letos na konci ledna vláda rozhodla o vyřazení americké společnosti Westinghouse, jejíž nabídka nesplnila požadavky tendru. Další jednání vedl Skupina ČEZ už jen se dvěma uchazeči. Ti dostali za úkol předložit závazné nabídky až na čtyři velké jaderné bloky.

EDF a KHNP podaly rozšířené závazné nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně na konci dubna. Ve stejný den přišla další zásadní zpráva – Evropská komise schválila státní podporu pro stavbu pátého jaderného bloku v elektrárně Dukovany. Ten bude financován návratnou finanční výpomocí, kterou poskytne stát. Ten rovněž bude garantovat stabilitu příjmů elektrárny prostřednictvím smlouvy o výkupu elektřiny a pokryje možná politická rizika.

Dalším krokem je uzavření závazné smlouvy mezi Skupinou ČEZ a vítězem tendru, což se má stát do března příštího roku. Další postup bude záviset na dohodě obsažené ve smlouvě mezi Skupinou ČEZ a vítězem tendru. Orientační harmonogram vypadá následovně:

  • 2025 a 2026: práce na designu nového bloku
  • 2028: SÚJB vydá povolení dle Atomového zákona
  • 2029: stavební povolení, příprava staveniště
  • 2030: zahájení výstavby nového bloku – „první beton“
  • 2035: zavezení paliva, první spuštění bloku
  • 2036: začátek dvouletého zkušebního provozu

Ve stínu „velkého tendru“ probíhá výběr dodavatele prvního modulárního reaktoru, který by měl vyrůst po roce 2030 v areálu Jaderné elektrárny Temelín. Jak Ekonomický deník uvedl v březnu, ČEZ vybírá ze tří nabídek, za kterými stojí společnosti GE Hitachi, Westinghouse a Rolls-Royce. Poslední jmenovaný je dobře informovaných zdrojů hlavním favoritem na výhru.

David Tramba