INZERCE

RegioFoxy jsou vybaveny klimatizací, mají nízkopodlažní uspořádání a bezbariérový nástup. Zdroj: České dráhy

RegioFoxy míří na další tratě v České republice

Vlaky RegioFox Českých drah postupně míří do jednotlivých krajů. První z plánovaných spojů už začaly obsluhovat také tratě na Vysočině. Podle předsedy představenstva a generálního ředitele Českých drah Michala Krapince budou mít dráhy v depu v Havlíčkově Brodě celkem 16 nových jednotek RegioFox. „Obslouží jednak trať z Havlíčkova Brodu do Ždírce nad Doubravou a dál do Pardubic a z Havlíčkova Brodu přes Jihlavu do Telče a Slavonic,“ uvedl Krapinec.

Společně s RegioPantery a motorovými vozy RegioSpider by měly podle něj nové vlaky obsloužit většinu výkonů v celém kraji. Díky tomu má podle Krapince Vysočina jeden z nejmodernějších vozidlových parků.

České dráhy si od polské společnosti PESA objednaly celkem 106 RegioFoxů. Letos by jich do provozu mělo být uvedeno téměř 60. Vlaky budou postupně nasazovány v sedmi krajích. RegioFoxy už jezdí například i v Jihočeském kraji. Zatím jde o trať mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Velenicemi. Od prosince letošního roku, kdy začne platit nový jízdní řád, by ale mělo cestující na jihu Čech vozit celkem sedm RegioFoxů, které propojí Tábor, Písek a Strakonice.

V letošním roce míří nové RegioFoxy také na tratě v Královehradeckém kraji. Obslouží neelektrifikované tratě a nahradí motorové vozy z přelomu 60. a 70. let, kterým se někdy přezdívá podle původního nasazení jako „Vindobony“ nebo podle hydrodynamického přenosu výkonu „Hydra“, a dílem také motorové jednotky Regionova. V kraji bude jezdit 33 nových motorových jednotek.

RegioFoxy budou postupně přebírat provoz na tratích Kolín – Chlumec nad Cidlinou – Stará Paka – Trutnov, Hradec Králové – Letohrad, Choceň – Týniště nad Orlicí – Náchod – Hronov, Hradec Králové – Meziměstí – Broumov a Hradec Králové – Trutnov – Svoboda nad Úpou. Vlaky obsluhované RegioFoxy by měly v Královéhradeckém kraji ročně ujet přibližně dva miliony kilometrů.

České dráhy je mají v plánu poslat do provozu také na tratích Středočeského, Pardubického, Plzeňského kraje a v Praze. Jak už zmínil Krapinec dříve, nové RegioFoxy představují další dílek skládanky letošní rekordní obnovy vlakové flotily Českých drah. „Nasadíme do provozu zhruba 440 nových jednotlivých vozidel na regionálních i dálkových tratích,“ doplnil.

Podle státního dopravce jde kromě RegioFoxů také o dodávku RegioPanterů, souprav ComfortJet a lokomotiv Vectron. Nové soupravy letos doplní podle Krapince park Českých drah o více než 22 tisíc moderních míst v klimatizovaných vlacích.

(teč)