INZERCE

Vlaková souprava společnosti Hitachi Rail. Foto: Hitachi Rail

Japonský výrobce rychlovlaků Hitachi chce expandovat v Německu

Francouzská skupina Thales dokončila prodej své divize železniční techniky s mnoha zaměstnanci, a to i v německých závodech, japonskému konkurentovi Hitachi. Hitachi uvádí, že za divizi, která je primárně zodpovědná za signalizační technologie, zaplatí 1,66 miliardy eur. Bude převzato 9 000 zaměstnanců. Z toho 2 000 z nich pracuje na třech místech v Německu. Zároveň japonský výrobce rychlovlaků oznámil, že chce v Německu výrazně expandovat.

„Společnost Hitachi sleduje ambiciózní plány na urychlení svého růstu na německém železničním trhu v oblasti signalizační techniky a kolejových vozidel,“ oznámila skupina.

Akvizicí rozšiřuje společnost Hitachi Rail své portfolio o kolejová vozidla, lehké železniční tratě na klíč, digitální signalizační systémy pro dálkovou a nákladní dopravu a komunikační a monitorovací systémy.

Obchodní jednotka Thales Ground Transportation Systems (GTS), která byla nyní prodána, má své německé sídlo v Ditzingenu u Stuttgartu, kde se vyvíjí řídicí a bezpečnostní technika. Mezi další lokality patří jediný závod divize v Arnstadtu, Durynsku a Berlíně, kde se mimo jiné nachází kompetenční centrum pro místní dopravu a vývojové centrum.

Společnost Thales byla mimo jiné vybrána, aby vybavila stuttgartské digitální centrum pro Deutsche Bahn. Má být jako první v Německu plně digitalizováno, aby mohlo jezdit více vlaků a docházelo k menším zpožděním. Vzhledem k napjatým rozpočtům se však v poslední době objevily pochybnosti o realizaci.

Společnost Thales oznámila, že prodejem železniční divize posiluje své strategické zaměření na dlouhodobé high-tech rostoucí trhy v oblasti letectví, obrany a bezpečnosti, jakož i kybernetické bezpečnosti a digitální identity. Prodej, který byl nyní dokončen, bude zaúčtován v aktuálním fiskálním čtvrtletí. Společnost Hitachi Rail je nyní přítomna v 51 zemích.

„Akvizice společnosti Thales GTS představuje významný milník a jsme rádi, že se nám ho podařilo dosáhnout v posledním roce plánu. Přijetím nových kolegů z Hitachi Rail posílila divize železničních systémů Hitachi svou přítomnost na globálním trhu.

Společnost Hitachi rozšíří své digitální služby využitím IT, OT a produktů na rozšířené instalované základně v oblasti mobility a bude řešit globální sociální výzvy prostřednictvím společné tvorby se zákazníky. Prostřednictvím této akvizice a celkového růstu společnosti Hitachi budeme i nadále podporovat digitální a ekologickou transformaci našich zákazníků a přispívat k realizaci udržitelné společnosti,“ uvedl k akvizici prezident a generální ředitel společnosti Hitachi Keiji Kojima.

„Dokončení této transakce je pro naše podnikání historickým okamžikem, neboť expandujeme do 51 zemí a celosvětově zvyšujeme své tržby na 7,3 miliardy eur. Větší globální dosah a zrychlené inovace společnosti Hitachi Rail jsou začátkem nové vzrušující kapitoly, která přinese vyšší hodnotu a růst na nových trzích. S týmem Thales Ground Transportation Systems na palubě můžeme lépe realizovat přechod na udržitelnou mobilitu pro nejlepší světové dopravní společnosti. Spojení našich týmů znamená téměř zdvojnásobení naší inženýrské kapacity a rychlejší inovace a pokročilejší technologická řešení pro naše zákazníky,“ doplnil CEO a generální ředitel skupiny Hitachi Rail Giuseppe Marino.

Dohoda představuje významný krok v dlouhodobé strategii mateřské společnosti Hitachi Rail, Hitachi, Ltd., která se snaží transformovat své podnikání na základě konceptu „sociálních inovací“. Skupina vedla strategický program, jehož cílem je přetvořit portfolio svých společností podle zásadních odvětví, která poskytují infrastrukturu a technologie, jež jsou základem pokroku udržitelné společnosti. Skupina Hitachi Rail se zaměřuje na klíčová odvětví na křižovatce hlavních trendů, které formují dnešní svět: přechod na obnovitelnou energetiku, digitální revoluci a revoluci umělé inteligence a přechod na udržitelnou mobilitu.

(nik)