INZERCE

Českým „panem jádro“ asi Štuller

Vládním zmocněncem pro jadernou energetiku, který by měl koordinovat výstavbu nových jaderných bloků v Česku, by se měl od poloviny června stát Ján Štuller. Návrh ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) ve středu projedná vláda.

O tom, že je Ján Štuller jedním z kandidátů na „jaderného“ zmocněnce informoval Ekonomický deník již 7. května v textu Známe první jména kandidátů na zmocněnce pro jádro. Štuller je v současné době ředitelem Odboru pro licencování nového zdroje Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a v 90. letech působil jako předseda úřadu.

Zvítězil ve výběrovém řízení do kterého se přihlásilo pět lidí. Jmenován by měl být na čtyři roky. Po rozdělení České a Slovenské Federativní republiky byl jmenován prvním předsedou nově vzniklého Státního ústavu pro jadernou bezpečnost, funkci vykonával do roku 1999.

Už v březnu se na svém prvním zasedání sešel nový stálý výbor pro jadernou energetiku, který má na výstavbu také dohlížet. V čele výboru je ministr Mládek.

Loni v červnu vláda schválila Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR (NAP JE). Počítá s výstavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Stále ale zbývá dořešit obchodně-dodavatelský model výstavby. Právě s tím by měl nově vzniklý výbor mimo jiné pomoci.

V Česku pochází z jaderných zdrojů asi třetina vyrobené elektřiny. Podle Státní energetické koncepce se má podíl jádra do budoucna zvyšovat. V roce 2050 má jádro zajišťovat polovinu vyrobené elektřiny v ČR.

Energetická společnosti ČEZ zrušila v dubnu 2014 tendr na dostavbu dalších dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Důvodem bylo, že vláda na stavbu neposkytla státní garance. Stavba nových bloků měla být podle původních plánů dokončena v roce 2025 a odhady nákladů se pohybovaly mezi 200 a 300 miliardami korun.

–chl–, –čtk–

Čtěte více:

Známe první jména kandidátů na zmocněnce pro jádro

Zmocněncem pro jádro chce být 5 lidí. Jména nejsou známa

Výběrové řízení na zmocněnce pro jádro bude vyhlášeno v pátek