INZERCE

Elektrárna Vatenfall

Policie zatkla demonstranty v „Křetínského“ dole

Německá policie zatkla 120 aktivistů, kteří se v sobotu během demonstrace proti používání hnědého uhlí dostali v areálu elektrárny Schwarze Pumpe do násilných potyček s pořádkovými silami. Oznámily to dnes tamní úřady.

Policie se v sobotu střetla s asi třemi stovkami aktivistů. Dva demonstranti utrpěli zranění a byli převezeni do nemocnice, informovala agentura AFP.

Aktivisté již v pátek obsadili blízký hnědouhelný důl Welzow-Jih. Podle údajů německé agentury DPA to bylo asi 1500 lidí obsadilo Protest, kterým aktivisté dávají najevo nevůli s používáním fosilních paliv, měl trvat celý víkend.

Práce na povrchovém dole podle mluvčího Vattenfallu, od něhož EPH východoněmecké hnědouhelné doly převzal, přestaly podle plánu v poledne. Firma se k vyklizení dolu v pátek nechystala, spoléhala podle mluvčího na policii.

Čtveřice demonstrujících v pátek  pomocí betonové bariéry zablokovala i dráhu, která spojuje další důl Jänschwalde s elektrárnou Schwarze Pumpe. Pokud by přerušení spojení trvalo déle, mohlo by to podle mluvčího Vattenfallu narušit dodávky energie.

EPH v konsorciu s finanční skupinou PPF Investments získal v dubnu od Vattenfallu doly Jänschwalde, Welzow-Jih, Nochten a Reichwalde, elektrárny Jänschwalde, Schwarze Pumpe, Boxberg a jeden blok elektrárny Lippendorf.

„Na základě zkušeností, získaných v rámci naší dlouholeté přítomnosti v středoněmeckém hnědouhelném revíru, jsme přesvědčeni, že EPH je i za současných náročných tržních podmínek připraven na převzetí odpovědnosti související s vlastnictvím hnědouhelných aktiv společnosti Vattenfall v Německu,“ uvedl při potvrzení akvizice Jan Špringl, člen představenstva EPH.

Konsorcium a Vattenfall se dohodli na následující kapitálové struktuře společnosti, vlastnící uhelné aktivity společnosti Vattenfall v Německu: Společnost eviduje závazky a rezervy, zejména ve vztahu k rekultivaci a na vyřazování jednotlivých zařízení z provozu ve výši cca. 2 miliardy eur. Proti těmto závazkům získává konsorcium významná aktiva v hodnotě 3,4 miliardy eur (dle účetních postupů fy Vattenfall). Dále se předpokládá, že na účtech společnosti zůstane přibližně 1,7 miliardy eur v hotovosti. S ohledem na současné obtížné ekonomické podmínky se konsorcium zavázalo, že se v nadcházejících letech vzdá možných dividend.

Konsorcium přebírá veškeré regulatorní povinnosti související s majetkem, včetně rezerv na vyřazování z provozu (tzv. decommissioning) a na rekultivační práce. „Vzhledem k současných složitým tržním, dynamicky se měnícím podmínkám, byla jednou z klíčových vyjednávacích bodů otázka, jak zajistit přiměřenou výši hotovostních rezerv pro splnění těchto závazků,“ řekl Jan Špringl.

Jiří Reichl, čtk

EPH a PPF kupují Vatenfall v Německu