INZERCE

Konec roku znamenal pád mnoha dodavatelů energií. Foto: Pixabay

Bohemia Energy vyrovnává účty. Celkem musí vypořádat více než milion faktur

Skupina Bohemia Energy, která ukončila svou činnost v polovině října loňského roku, rozeslala vyúčtování více než 80 procentům klientů. Celkem musí vyfakturovat za svá odběrná místa na 1,2 milionu faktur. Největší uskupení alternativních dodavatelů energií mělo při svém krachu 900 000 odběratelů.

Skupina Bohemia Energy, do které patří firmy Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie, oznámila ukončení činnosti a s tím i dodávek elektřiny a plynu loni 13.října. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončily také další firmy.

V Bohemia Energy zůstala pracovat asi pětina z původní téměř tisícovky zaměstnanců.

„Pro urychlení zpracovávají vyúčtování také o víkendech. Musíme ale řešit obrovské množství časově velmi náročných reklamací v řádech tisíců. To je bohužel způsobeno nepřesnými odhady spotřeb, které nám zaslali provozovatelé distribučních soustav jako podklady pro vyúčtování,“ uvedl Deneš.

Dodávky po Bohemia Energy ukončily také Kolibřík energie s 28.000 klienty, A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy, Ray Energy, která dodávala zhruba 3000 klientů, a Microenergy, která dodávala energie více než 760 zákazníkům.

Činnost dále ukončila také společnost Energie pro Tebe, která dodávala plyn více než třem stovkám odběratelům, a Český Energetický Dodavatel, který měl více než 7000 odběratelů.

Plyn přestaly dodávat 2350 zákazníkům také Františkovy energie, skončil i dodavatel Svinos s 21 odběrnými místy. S dodávkami plynu skončila také Czech Energy.

Zákazníci padlé Bohemia Energy následně nejvíce podepisovali smlouvy s ČEZ, innogy či MND.

(čtk)