INZERCE

Pohled na výrobní závod Draslovky v Kolíně. Zdroj: Josef Brabec, Czech PR

Draslovka získala nového investora a také inovativního výrobce chemikálií z Austrálie

Tři nové zprávy dnes vyšly najevo o českém výrobci kyanidů, holdingu Draslovka. Jeho další růst podpoří investice amerických fondů ze skupiny Oaktree Capital. Draslovka kupuje australského výrobce ekologicky šetrných chemikálií pro těžební průmysl. Do třetice lze zmínit znalecký posudek, který stanovil hodnotu Draslovky na 15,6 miliardy korun.

Český výrobce chemikálií na bázi kyanidů Draslovka uzavírá strategické partnerství s fondy Oaktree Capital Management. Podle uzavřené dohody bude Oaktree investovat 150 milionů dolarů (3,2 miliardy korun) a poskytne tím kapitál na podporu mezinárodní expanze a růstu české společnosti.

Investice fondů Oaktree do společnosti Draslovka navazuje na nedávnou akvizici americké společnosti Chemours Mining Solutions, která byla dokončena v prosinci 2021. V loňském roce Draslovka uzavřela také dohodu o koupi podniku Sasol South Africa zabývajícího se výrobou kyanidu sodného v jihoafrickém Sasolburgu, ale ta zatím nebyla dokončena.

„Jsme rádi, že jsme mohli uzavřít strategické partnerství se společností Oaktree, protože se snažíme naplnit naši ambiciózní strategii růstu. Společnost Oaktree přináší do společnosti Draslovka významné investiční znalosti, bohaté zkušenosti z oboru a tato investice je nejen silným potvrzením dosavadních úspěchů, ale i předzvěstí toho, co nás v budoucnu čeká,“ řekl k uzavřené dohodě generální ředitel Draslovky Pavel Brůžek.

Akvizice australského podniku

Společnost Draslovka současně oznámila dokončení akvizice australské společnosti Mining & Process Solutions (MPS), která vlastní výhradní práva na hydrometalurgický proces loužení rud a nerostů glycinem, což je ekologicky šetrný proces loužení směsí oxidů a sulfidických rud. V praxi se využívá pro těžbu vzácných kovů, mědi, niklu a kobaltu, tedy kovů potřebných pro velké baterie používané například v elektromobilech.

„Akvizice společnosti MPS společností Draslovka je vyvrcholením dvanáctiměsíčního úsilí o nalezení významného partnera, který by mohl poskytnout globální podporu pro komercializaci naší technologie loužení glycinu vyvinuté ve spolupráci s Curtin University v Perthu. Budeme pokračovat v dalším rozvoji a implementaci řady našich inovativních řešení, která těžebnímu průmyslu nabízejí ekonomické výhody, a především udržitelnost,“ uvedl Ivor Bryan, spoluzakladatel a výkonný ředitel MPS.

Ocenění na 15,6 miliardy korun

Mateřský holding má sídlo v Praze, výrobní podnik Lučební závody Draslovka se nachází v Kolíně. Firma vyrábí a prodává přes 30 tisíc tun kyanidu sodného, kyanidu draselného a dalších speciálních chemikálií na bázi kyanidů za rok. Dále skupina vyrobí zhruba 44 tisíc tun dalších chemikálií. V minulých letech firma masivně investovala do modernizace a rozšíření výroby. Kyanidy, které vyrábí, nacházejí využití v různých oborech od těžebního průmyslu po zemědělství.

Celkem 75 procent akcií Draslovky vlastní skupina bpd partners, kterou vlastní miliardáři Petr Pudil, Vasil Bobela a Jan Dobrovský. Menšinových 25 procent drží B3 Holding, za kterým stojí bývalý ředitel Draslovky Pavel Brůžek starší a jeho dva synové.

S ohledem na mezinárodní expanzi, zahrnující odkup chemických závodů ve Spojených státech amerických či Jihoafrické republice, založili vlastníci loni v prosinci novou zastřešující společnost Draslovka Global Holding. Do ní vložili své aktivity v oboru chemického průmyslu. U příležitosti převodu byla Draslovka znaleckým posudkem Deloitte Advisory oceněna na 15,6 miliardy korun.

(dtr)