INZERCE

Jedna z fotovoltaických elektráren, které E.ON instaloval na střeše Penny Marketu. Zdroj: tisková zpráva E.ON ČR

Evropa s pohonem na sluneční energii. Zatím z necelých 10 procent, Česko zaostává

Solární elektrárny začínají hrát významnou roli v evropské energetice. Podle analýzy firmy Ember se jejich podíl na objemu vyrobené elektřiny v 27 zemích Evropské unie v červnu i červenci přiblížil 10 procentům. Česká republika za unijním průměrem zaostává, podíl fotovoltaiky se u nás v letních měsících pohyboval jen mezi 5 a 6 procenty.

Evropskými lídry ve využívání energie slunce jsou tři země – Nizozemsko, Německo a Španělsko. Fotovoltaické elektrárny zde v letošním létě vyrobily 16 až 17 procent celkové produkce elektrické energie. Zajímavý je případ Nizozemska, které bylo ještě před pěti lety považováno za zemi, která „zaspala“ nástup obnovitelných zdrojů. Dnes nechává za sebou i jihoevropské země s mnohem lepšími přírodními podmínkami pro fotovoltaiku.

Vedle Nizozemska upozornili analytici firmy Ember také na další „solární skokany“ s rychlým nárůstem během posledních let. Podíl fotovoltaiky v Maďarsku oproti létu roku 2018 vzrostl čtyřnásobně na téměř 12 procent, Estonsko se dostalo z nuly na deset procent a Polsko ze zanedbatelných hodnot na pět procent. Trojnásobně narostl podíl solární energie také v Portugalsku.

Podíl solární energie na výrobě elektřiny v zemích EU v červnu a červenci 2021. Zdroj: Ember

„Evropa zaznamenala rekordní léto, ale stále ještě nedokáže plně využít potenciál solární energie. Náklady na solární energii za poslední dekádu výrazně klesly a tak nyní vidíme první znamení evropské solární revoluce v zemích, jako je Španělsko, Nizozemsko, Maďarsko a dokonce i v uhelném Polsku,“ uvedl vedoucí evropského týmu Emberu Charles Moore.

Problémem solárních elektráren je, že jejich výkon není stabilní a mění se v závislosti na počasí a poloze slunce. Hlavně v zimních měsících bývá jejich příspěvek k pokrytí spotřeby elektrické energie minimální.

Růst oboru fotovoltaiky v České republice vláda rázně zastavila po nezvládnutém solárním boomu let 2009 a 2010, který se nepříznivě projevil v cenách elektřiny pro koncové spotřebitele. Dnes už to vzhledem k poklesu cen solárních panelů a dalších technologií nehrozí. Nový solární boom by mohl vypuknout díky dotacím z Modernizačního fondu, ale překazit to mohou problémy s nedostatkem odborných pracovníků i připravených projektů k realizaci.

David Tramba