INZERCE

Covid pas bude platit od července. Foto: Pixabay

Covid pas má zelenou. Platit bude od července

Systém, který dnes schválil Evropský parlament, bude platit od 1. července 2021 a fungovat má po dobu dvanácti měsíců. Osvědčení nebude podmínkou volného pohybu a nebude možné jej použít namísto cestovního dokladu. Certifikát bezplatně vydají vnitrostátní orgány v digitální nebo papírové podobě s QR kódem.

Dokument bude potvrzovat, že osoba byla očkována proti covid-19, má negativní výsledek testu nebo se z infekce již zotavila. V praxi to znamená tři odlišné certifikáty. Díky společnému evropskému rámci budou certifikáty interoperabilní a ověřitelné v celé Evropské unii.

Papírový i digitální

Europoslanci si od zavedení certifikátu slibují obnovení volného pohybu a plně funkční Schengenský prostor. Dokument má zároveň přes léto zajistit bezpečné a koordinované cestování. Evropský parlament vyzval členské státy, aby upustily od zavádění dalších opatření, jako je karanténa a izolace, pokud do nebude nezbytně nutné a přiměřené.

„Jsem rád, že má nakonec každý občan právo jak na papírovou, tak digitální verzi certifikátu. Podařilo se nám také prosadit, že nebude nikdo diskriminovaný na základě typu certifikátu. Není tedy možné, aby stát nevpustil například člověka s negativním testem, který ještě neměl možnost se naočkovat,“ říká místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja. 

Ten prosazoval také zdarma testy na covid-19, do kompromisního návrhu se ale nakonec dostala alespoň kompenzace ze strany Komise ve výši 100 milionů eur, které mají ceny testů výrazně snížit.

Dle jeho slov přináší nařízení solidní ochranu osobních dat. Nebude potřeba žádné celoevropské centralizované úložiště citlivých zdravotních dat. „Byl přijat také náš pozměňující návrh, který říká, že se do certifikátu nemají ukládat minulé záznamy,“ dodává Marcel Kolaja. 

Peníze na další testování

K dalším požadavkům parlamentu směrem k členským státům patří zajištění dostupného testování. Komise proto v rámci nástroje nouzové podpory přislíbila 100 milionů eur, aby jednotlivé země mohly zakoupit testy pro účely vydání evropských certifikátů.

Všechny země Evropské unie také musí přijmout očkovací osvědčení vydaná v jiných členských státech pro vakcíny povolené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky. 

Bude na členských státech, aby rozhodly, zda také přijímají osvědčení pro vakcíny povolené podle vnitrostátních povolovacích postupů nebo pro vakcíny uvedené v seznamu Světové zdravotnické organizace pro nouzové použití.

pdm