INZERCE

Cena elektroniky stále padá, letos už ale pomalejším tempem

Ceny spotřební elektroniky v Česku navzdory umělému oslabování koruny ČNB, i v letošním roce klesaly, zejména kvůli posilujícímu dolaru ale pomalejším tempem.

Přesto i letos prodejci elektroniky očekávají vyšší prodeje elektroniky a domácích spotřebičů. „Umělé znehodnocení tuzemské měny ČNB mohlo být jedním z vlivů na růst domácí poptávky, včetně elektroniky, u které v průběhu letošního roku sledujeme v průměru patnáctiprocentní nárůst v prodejích napříč segmenty,“ uvedl Ladislav Pospíšil, ředitel marketingu a nákupu Expert Elektro.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že se v září například ceny mobilních telefonů meziročně propadly o 17,7 %, zatímco během letošního září poklesly o 13,9 %. Ještě výraznější zpomalení poklesu cen je patrné u tabletů, které se ještě na začátku letošního roku prodávaly v průměru o 19,8 % oproti lednu 2014. Přitom během letošního září jejich ceny byly v meziročním srovnání nižší pouze o 6 %.

Na zpomalení poklesu cen se podepsal oproti loňsku zejména výrazněji posilující dolar. „S nástupem nových modelů elektroniky a vyprodáním zásob levného zboží se dlouhodobý pokles cen u výrazné části elektra zboží zpomalil. V případě notebooků či tabletů již můžeme pomalu mluvit o cenové stagnaci,“ doplnil Ladislav Pospíšil s tím, že například u těchto zařízení nelze do konce roku vyloučit další zdražení.

-of-