INZERCE

Češi mají jedno z nejdražších volání v Evropě. Foto: Pixabay

Další výzva na vybudování rychlého internetu. Poučilo se Ministerstvu průmyslu a obchodu?

Fiasko. O tom se nejčastěji hovořilo při prvním pokusu o rozdělení 11,5 miliard korun na vybudování vysokorychlostního internetu u nás. Nyní Ministerstvo obchodu a průmyslu připravuje již druhou výzvu, díky které chcete rozdělit minimálně miliardu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu bude znovu rozdělovat peníze na vybudování vysokorychlostního internetu. II. výzvu programu vyhlásilo na začátku února, přihlášky bude přijímat od 8. května do 8. července.

Připomeňme si okolnosti první výzvy, kterou Ministerstvo průmyslu a obchodu vypsalo po dvou letech příprav coby Program podpory „Vysokorychlostní internet“ 31. března 2017. Mělo se v ní rozdělit více jak 11 miliard korun. Na jeden projekt bylo možné získat až 200 milionů korun. Přesto nebyl o tyto peníze prakticky žádný zájem. Do konce stanoveného období se ozvali jen tři zájemci, takže naprostá většina z připravených peněz nemohla být využita. A proč? V první řadě šlo o velmi malou část území, jen o jeho 15 procent. Ve zbylé části totiž měli rychlý internet nabízet komerční operátoři, kteří slíbili toto místo zasíťovat i bez veřejných peněz. Vypsání výzvy prý doprovázely také mnohé nejasnosti, případní zájemci nevěděli, zda jim budou dotace skutečně nakonec vyplaceny. Brusel totiž podmínky dotací nestanovil zcela jasně.

Už v rámci minulé výzvy mapovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu území České republiky z hlediska toho, jaké přípojky k internetu se zde nabízejí. Šlo pochopitelně o jejich rychlost. Ministerstvo mělo vytvořit mapu se zakreslenými přípojkami a poskytovatelé se měli přesvědčit, zda mapa odpovídá realitě. Bylo to v jejich zájmu. Pokud uvedli, že zde již provozují dostatečně rychlou komerční síť, vyhnuli se dotované konkurenci. Bohužel, mapy byly zcela nefunkční, nešlo na nich vyhledávat a údaje nebyly pravdivé. Právě přesné mapování je přitom pro tento projekt důležité, dotace se vztahují jen na určitá místa, co do počtu přípojek. Ministerstvo vyzvalo ke spolupráci v mapování i před druhou výzvou, mapování trvalo do 21. prosince loňského roku: „Ministerstvo práce a obchodu v termínu veřejné konzultace přijalo celkem 179 připomínek provozovatelů sítí, představitelů obcí a dalších subjektů, které se týkaly celkem 301 Základních sídelních jednotek,“ uvedlo Ministerstvo.

Ačkoliv chtělo ministerstvo připravit druhou výzvu původně do konce roku 2018, nestalo se tak. Podmínky by tentokrát měly být výrazně jednodušší: „Nadcházející II. výzvu vysokorychlostního internetu plánuje Ministerstvo průmyslu a obchodu připravit výrazně vstřícnější směrem k žadatelům. MPO pravidelně konzultuje připravovanou výzvu s profesními organizacemi a dalšími relevantními aktéry … Celá výzva je konzultována se zástupci Evropské komise. Na tuto výzvu plánuje MPO uvolnit zhruba 1 mld. Kč s tím, že v případě zájmu bude alokace navýšena,“ sdělil serveru Ekonomicky-denik.cz David Hluštík z Odboru komunikace a marketingu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Výzva je určena pro podobné subjekty jako v minulém případě: „Výzva je určena pro podnikatele v elektronických komunikacích registrovaných u Českého telekomunikačního úřadu. (Podnikatelem v el. komunikacích registrovaným u Českého telekomunikačního úřadu může být i obec.),“ uvedl David Hluštík. Alokovaná částka je tentokrát mnohem nižší, naštěstí zbylé prostředky prý nebudeme muset Evropské unii vrátit: „Parametry evropské dotace omezovaly úspěch první výzvy, proto byla část prostředků převedena na Ministerstvo pro místní rozvoj, s kterým spolupracujeme na tom, aby alespoň část realokovaných peněz byla převedena na obce a města k zajištění základních předpokladů budování vysokorychlostního internetu pro pokrytí jejich potřeb,“ prohlásil David Hluštík.

Připomeňme, že obce se mohly účastnit také dotačního programu Wifi4EU, a to v rámci všech zemí Evropské unie. Dosáhnout mohly na peníze, díky kterým měly obce vybudovat veřejnou Wifi. Podmínky byly snadné, stačilo být hlavně rychlý a umět žádost včas poslat, šlo prý doslova o sekundy. Další kolo této výzvy se také blíží.

Michaela Kadlecová

 

 

Více k tématu jsem psali zde:

 

Miliardy na internet nikdo nechce

Potvrzeno: rychlý internet v nelukrativních zónách nikdo nechce budovat

Dotaci na Wifi zdarma získaly od EU první české obce, další výzvy budou následovat