INZERCE

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger. Foto: wikimedia

EK nehodlá dotovat firmy kolem Agrofertu do vyřešení kauzy Babiše

Dokud nebude vyjasněna situace okolo možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše, nehodlá Evropská komise vyplácet firmám spojovaným s předsedou vlády žádné dotace. Prohlásil to dnes komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger během debaty v Evropském parlamentu. Řekl rovněž, že od 2. srpna, kdy platí nová pravidla posuzování střetu zájmů, nebyly v souvislosti s firmou Agrofert žádné dotace vyplaceny. Zatímco většina europoslanců v debatě vyzvala EK, aby vůči Babišovi zaujala přísný postoj, podle jiných by měla Praha dostat šanci zjednat nápravu bez politického tlaku europoslanců.

EU pro rozpočet Günther Oettinger europoslance informoval, že údaje o neposkytování dotací zaslal české vládě v dopise, v němž ji zároveň vyzval k urychlené nápravě situace.

EP dnes řešil bod s názvem „Střet zájmů a ochrana rozpočtu EU v České republice“ na podnět klubu Zelených, který Babiše kritizuje na základě studie právní služby EK. Ta dospěla koncem listopadu k závěru, že český premiér s ohledem na zmíněná nová pravidla stále profituje z činnosti Agrofertu, ačkoli jej převedl do svěřenského fondu. Spolu se Zelenými se na textu rezoluci vyzývající EK mimo jiné k zastavení poskytování dotací holdingu Agrofert, o níž budou poslanci hlasovat ve čtvrtek, podílela lidovecká poslankyně Ingeborg Grässelová.

„Vítáme studii právní služby a dopis (EK Babišovi), ale požadujeme činy. Žádné další peníze Agrofertu, dokud je narušena hospodářská soutěž,“ řekla dnes poslankyně, která se Babišovým vztahem k Agrofertu a jeho čerpáním dotací zabývá dlouhodobě. Český premiér, který v dopise komisi slíbil situaci řešit, podle poslankyně minulosti již několikrát podobné sliby dal, ale nikdy nedodržel.

Ze dvou desítek poslanců, kteří v následné mnohdy emotivní diskusi vyjádřili svůj pohled na čerpání evropských dotací firmami kolem českého premiéra, byla téměř polovina Čechů.

Zástupci TOP 09, KDU-ČSL či ODS vesměs vyzývali komisi k rázným krokům, které podle nich mají zabránit zneužívání evropských peněz. „Špinavé prádlo se sice má prát doma, ale v tomto případě jde o peníze z evropského rozpočtu a to je potřeba řešit zde,“ prohlásil občanský demokrat Jan Zahradil na výtku jednoho z diskutujících politiků, zda by se český případ neměl primárně řešit na domácí půdě.

K tomu vyzývaly například poslankyně Babišova hnutí ANO či komunisté, podle nichž nedostaly české orgány dostatek času k vyřešení případu.

„Česká policie, státní zastupitelství a soudy jsou nezávislé a mohou jednat… Politický tlak nezávislosti, stejně jako nikdy v minulosti, nepomůže,“ prohlásila komunistická poslankyně EP Kateřina Konečná.

Samotný Babiš, podle něhož je česká vláda v kontaktu s EK a celou záležitost se snaží vyřešit, dnes označil snahu o přijetí rezoluce za poškozování Česka, k němuž poslance vede touha zviditelnit se před květnovými volbami do EP.

Poslanec TOP 09 a bývalý český ministr financí Miroslav Kalousek na twitteru upozornil, že zastavení dotací pro Agrofert z EU automaticky neznamená, že firma peníze nedostane. „Aby bylo jasno: Neexistuje žádný vztah EU-Agrofert. Peníze Agrofertu platí Česká republika a pak je účtuje EU,“ napsal. Propad příjmů podle něj bude mít ČR.

-čtk-