INZERCE

V největší městské části – Praze 4 – se rýsuje koalice bez ANO. Piráti chtějí post starosty

Starosta lídr pirátské kandidátky Tibor Vansa, radní pro rozvoj či školství Petra Rejchrtová a koaliční partneři TOP 09, KDU ČSL a jedna z variant ODS (2. v pořadí hlasů), či Praha4sobě (3. místo) pod vedením stávajícího starosty Petra Štěpánka. Tak vypadají nejpravděpodobnější koalice v největší pražské městské části – Praze 4.

První kolo jednání politických stran, které se dostaly do zastupitelstva Prahy 4, která je největší pražskou městkou částí a 6. největším městem v ČR (128.455 obyvatel), je u konce. Tak trochu „na ocet“ prozatím zůstali zástupci ANO.

Lídr zelených v Praze 4 Tibor Vansa. foto: https://praha4.pirati.cz

Lídr Pirátů v Praze 4 Tibor Vansa Ekonomickému deníku řekl, že se spolu s kolegy setkali se zástupci všech stran, které v Praze 4 získaly mandáty, kromě zástupců Hnutí ANO. „Zatím jsme nezjistili žádné neshody či třenice, ale opravdu to bylo jen první kolo jednání,“ řekl Vansa. Podle něj jsou pro Piráty nejlogičtější varianty ve spojení s TOP 09 a KDU-ČSL. Ty by podle něj měly tvořit základ „čtyřkové“ koalice. Potom se dá uvažovat o připojení Praha4sobě, kterou vede dosavadní „zelený“ starosta Petr Štěpánek. Vytvoření takové koalice by mohly ohrozit osobní spory vzniklé v uplynulém volebním období. Petra Rejchrtová (BEZPP), která kandidovala za Piráty a získala 8387 hlasů se nemá příliš v lásce právě se Štěpánkem (9066 hlasů – což je nejvíc v celé Praze 4). Zároveň zní však z obou táborů signály o tom, že „animozita“ může být překonána, jelikož jsou všichni profesionály.

Výsledky voleb v Praze 4. Zdroj: www.volby.cz

Piráti však nadále počítají s tím, že starostou by se měl stát lokální lídr Vansa. „Dosud jsme se nesetkali s tím, že by nám někdo právo na to obsadit post starosty upíral. Předpokládali jsme, že paní kolegyně Rejchtrová získal více preferenčních hlasů, než já, jelikož je za ní obrovský kus práce na Praze 4. Najisto předpokládáme, že bude jednou z radních a to buď pro oblast školství či rozvoje a výstavby,“ dodal Vansa. S tím, že nejpravděpodobněji se jeví koalice, která by kopírovala tu na „velkém magistrátu“ tedy v zastupitelstvu hlavního města Prahy.

To přiznává i jeden ze zdrojů z politického zákulisí, který však nechce být jmenován. Podle něj se tato varianta dá označit jako „aktivistická“. „Pak je varianta, které říkám „pragmatická“ a je to vlastně kopie končícího obsazení radnice. Politické subjekty mají zájem na dotažení rozjetých programů a ODS, která v Praze 4 výrazně posílila (získala jednou tolik hlasů – pozn. red.) by se v tomto složení radnice ráda ukázala více,“ uvedl zdroj Ekonomického deníku. Poslední variantou, která se dá označit jako „složitá“ je sdružení všech proti vítězným Pírátům a třetím „Zeleným“.

Jiří Reichl