INZERCE

Teplárna. Ilustrační snímek. Foto: Pražská teplárenská

Ústí neotevřelo možnost prodeje podílu v tepelném hospodářství

Ústečtí zastupitelé neotevřeli možnost prodeje menšinového podílu v tepelném hospodářství. Záměr prodeje ani ocenění firmy nenašlo většinovou podporu. Městští zastupitelé ve středu pozdě večer hlasovali o tom, zda si radnice nechá ocenit svůj menšinový podíl ve společnosti Tepelné hospodářství města Ústí nad Labem (THMÚ), kterou vlastní společně s ČEZ Teplárenskou. Pro bylo jen 15 zastupitelů, potřeba bylo 19. Firma zajišťuje teplo asi pro 30.000 domácností.

ČEZ Teplárenská se zajímá o odkup podílu města dlouhodobě. „Jde nám o stabilizaci trhu, zachování, respektive snížení ceny tepla, optimalizování od zdroje až po koncového zákazníka. Každý další článek na cestě ke koncovému zákazníkovi komoditu vždycky zdraží. Naším cílem je zlevnit,“ uvedl Miloslav Řehák, který je členem dozorčí rady THMÚ. Ceny v místech, kde ČET Teplárenská odkoupila podíly od měst, podle něj klesly o šest až osm procent. V Ústí je letos cena za gigajoule 556 korun.

Společnost argumentuje i tím, že se od THMÚ odpojují koncoví uživatelé. Podle Řeháka od ní v poslední době odešla například firma CPI byty. Přesný počet ale neuvedl. „Neumím odpovědět číslem, ale gigajouly. Jeden zákazník, CPI byty, je číslovka jedna, nicméně je to 30.000 gigajoulů, které v podstatě ubyly,“ doplnil Řehák. Firmu také čeká nákladná ekologizace teplárny v Trmicích.

Většinový vlastník společnosti předložil indikativní nabídku, která byla v rozmezí 70 až 90 milionů Kč. Záměr prodeje městského podílu prosazovalo vládnoucí hnutí UFO, ODS, PRO!Ústí a nezařazení bývalí členové ANO a TOP 09. Podle Martina Hauseblase (PRO!Ústí) mohlo město díky prodeji získat až stamiliony na rozvoj. „Znalecký posudek bych bral jako nějakou minimální cenu, ale šel bych jednoznačně do tvrdého tržního jednání, určitě částky kolem 200 milionů korun,“ uvedl Hausenblas. Podle náměstka primátorky Jiřího Madara (UFO) je důležité zjistit hodnotu společnosti. „Za sebe říkám, že bych velmi rád věděl, jakou cenu ten podnik má,“ řekl Madar.

Ostře proti možnému prodeji vystoupili sociální demokraté, komunisté a hnutí Vaše Ústí. „Máme tady několik velmi neblahých zkušeností s privatizací majetku. Myslím, že třeba privatizace vodárenské společnosti, vyvedené miliardy do Francie a nejdražší voda v republice jsou velkým varováním,“ uvedl zastupitel Pavel Dlouhý (ČSSD).

Zastupitelé se možným prodejem zabývali u v roce 2016, ani tehdy nebyla pro schválení záměru nadpoloviční většina. Město má ve společnosti podíl ve výši 44,17 procenta.

-čtk-