INZERCE

S náměstky Jirsou a Adamcem (nahoře zleva) se zřejmě nadále nepočítá. Marie Bílková a Jeroným Tejc by měli krýt záda svým ministrům z pozic politických náměstků na MPSV (Bílková) a MSp (Tejc). Grafika: ED

Zemědělství: Balí se náměstci Adamec a Jirsa

Dny působení na ministerstvu zemědělství jsou podle informací Ekonomického deníku u konce u dvou náměstků ministra Jurečky. Nově jmenovaný ministr Jiří Milek nepočítá se službami náměstka pro ICT Zdeňka Adamce a jeho kolegy pro legislativu Jiřího Jirsy. Informaci odpoledne potvrdilo tiskové oddělení MZe.

Stejně jako u všech nastupujících vládních kabinetů si i noví ministři vlády Andreje Babiše vybírají nejbližší spolupracovníky. S některými z těch, které jim zanechali jejich ministerští předchůdci se rozloučí. Současní ministři mají tento krok těžší, jelikož za působení kabinetu Bohuslava Sobotky vstoupil v platnost tzv. „služební zákon“. Ten by měl politickým rošádám zabránit a zajistit tak kontinuitu a úřednickou „paměť“ státních institucí. Jak se však ukazuje, ani tato překážka zřejmě není nepřekonatelnou.

Ze všech resortů nyní přicházejí informace o tom, kdo na ně nastupuje a kdo naopak končí. Na ministerstvu zemědělství se podle informací Ekonomického deníku nadále nepočítá s náměstkem pro řízení ICT sekce Zdeňkem Adamcem, kterého si přivedl Marian Jurečka. Aby se Adamcovi v Praze dobře pracovalo, nechal mu Jurečka zrekonstruovat byt nedaleko vltavského nábřeží a vybavit jej atypickým nábytkem na míru ze zhruba 800 tisíc. O kauze jsme podrobně informovali v textu Zemědělství: vybavení služebního bytu za 830 tisíc. Poté jsme upozornili na to, že ministerstvo obešlo pravidla vlastní vlády, když na tuto zakázku nevypsalo výběrové řízení – podrobně v textu Jurečka dle všeho ignoruje úkoly vlastní vlády. Dalším „nepotřebným“ se ukázal náměstek pro legislativu Jiří Jirsa.

„Na základě rozhodnutí ministra Jiřího Milka a státního tajemníka v Ministerstvu zemědělství (MZe) Jiřího Bakalíka předloží Ministerstvo zemědělství vládě návrh nové systemizace MZe k 1. 1. 2018. Oproti současnému stavu se navrhuje zrušení dvou odborných sekcí a vytvoření jedné nové. Podle návrhu mají zaniknout Sekce ekonomiky a informačních technologií a Sekce 1. náměstka ministra – sekce správní. Agendy stávajících sekcí budou převedeny jak do nově zřízené sekce, tak do ostatních organizačních útvarů. Nový návrh systemizace zahrnuje i drobné organizační změny. Jde o návrh, který musí v pátek 22. 12. schválit vláda,“ uvedlo k tomu tiskové oddělení ministerstva.

Nové vedení resortu tedy zvolilo cestu reorganizační změny. Jedině tak se může zbavit těchto vysoce postavených státní úředníků spadajících pod služební zákon. Tentokrát jde o zrušení či sloučení odborných sekcí, druhou variantou by bylo, že úředníci sami rezignují a tím uvolní svůj post. To je případ ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeňka Blahuty. Jak včera informoval sesterský portál Zdravotnický deník v textu Zdeněk Blahuta rezignoval na funkci ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv, šéf státního úřadu, který byl mj. spoluzodpovědný za přípravu projektu elektronického receptu, po rozhovoru s novým ministrem zdravotnictví Vojtěchem Adamem okamžitě rezignoval. V tiskové zprávě ministerstva zdravotnictví se pak objevily obvyklé zdvořilostní formulace.  „Panu řediteli Blahutovi velice děkuji za odvedenou práci v čele lékového ústavu a přeji mu mnoho úspěchů v pracovním i osobním životě,“ uvedl ministr Vojtěch. Na funkci ředitele bude vypsáno řádné výběrové řízení.

Na MPSV bývalá generální ředitelka ÚP, na Spravedlnost Tejc

Zajímavá jména se také objevují v souvislosti s jinými ministerstvy. Na Ministerstvo práce a sociálních věcí, jehož věcné tématice se pravidelně věnujeme nastupuje jako politická náměstkyně nespadající pod služební zákon bývalá generální ředitelka Úřadu práce a dlouholetá odbornice na státní rozpočet na Ministerstvu financí ČR, Marie Bílková. Stejný post, tedy politického náměstka bude na Ministerstvu spravedlnosti ČR zastávat dnes už bývalý dlouholetý sociální demokrat a někdejší vlivný poslanec Jeroným Tejc.

Jiří Reichl