INZERCE

Piráti uspěli, prezident MIloš Zeman podepsal zákon, podle kterého musejí firmy s většinovou účastí státu zveřejňovat smlouvy. Ilustrační oto: ČEZ

ČEZ bude rekonstruovat část Dětmarovic za 110 milionů

Až 110 milionů korun zaplatí vedení elektrárny Dětmarovice na severu Moravy za částečnou rekonstrukci jejich elektrárny, jež je součástí holdingu ČEZ. Nyní hledá dodavatele této stavby.

Rekonstrukce opláštění a osvětlení provozních a výrobních objektů EDĚ,“ se jmenuje veřejná  zakázka vypsaná Elektrárnou Dětmarovice, která spadá do energetického holdingu ČEZ. Projektová dokumentace stavby je již hotová a nyní se hledá firma, či konsorcium firem, které rekonstrukci v největší černouhelné elektrárně v České republice provedou. Vyplývá to z informací uveřejněných ve věstníku veřejných zakázek a na profilu zadavatele.

Podle zadávací dokumentace by měla být rekonstruována správní budova, jídelna, spojovací koridor a dozorny elektrárenského dvojbloku včetně strojovny a přilehlých komunikací.

 

„Jedná se o revitalizační opatření již dokončené stavby. Navrhované stavební úpravy neovlivní stávající funkční ani dispoziční řešení objektů. K žádným funkčním změnám v užívání nedochází,“ uvádí se v jedné ze zpráv zabývajících se stávajícím stavem objektů, které mají být rekonstruovány. Podle ní všechny budovy technicky odpovídají datu svého vzniku mezi léty 1972-1976.

Jídelna v elektrárně Dětmarovice. Zdroj: zadávací dokumentace
Jídelna v elektrárně Dětmarovice. Zdroj: zadávací dokumentace

Správní budova elektrárny Dětmarovice

Správní budova elektrárny Dětmarovice

 

 

Rekonstrukce objektů bude částečně hrazena z Operačního prograumu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Elektrárna ročně vyrobí okolo 2,5 TWh elektrické energie a více než 800 TJ tepla, které se dodává především do Orlové. Průměrná denní spotřeba paliva na jeden blok je cca 1600 tun uhlí, což představuje cca 32 železničních vagonů. Uhlí se po rozemletí na velmi jemnou frakci spaluje v celkem 4 kotlích o výkonu 650 t páry/hod. Kotle jsou z produkce podniku Vítkovice, jsou průtlačné, dvoutahové, s granulační spalovací komorou, účinnost se pohybuje okolo 90 %, nejvyšší teplota v kotli je 1400 stupňů Celsia. Každý kotel má mlecí zařízení, které se skládá ze čtyř mlecích okruhů s kroužkovými mlýny o výkonu 36 t/h. Pokud vás zajímá, jak černouhelná elektrárna vypadá z blízka, můžete si ji virtuálně prohlédnout.

Jiří Reichl