INZERCE

Ekonomická krize nutí Rusy šetřit při nákupu potravin

Téměř polovina Rusů byla nucena v důsledku ekonomické krize snížit své výdaje na potraviny a další základní spotřební výrobky téměř o čtvrtinu, vyplývá ze zprávy o chování spotřebitelů.

Podle aktuálně zveřejněné studie společnosti Nielsen uvedlo čtyřicet čtyři procent ruských spotřebitelů snížení svých výdajů na zboží základní potřeby, a to v průměru o 24 procent. Výsledky dokládají pokračující zhoršování finanční situace ruských domácností v posledních měsících.

Ekonomiku do recese tlačí mezinárodní sankce uvalené na Rusko za anexi Krymu a podporu ukrajinských separatistů, spolu s nižšími příjmy z prodeje ropy.
Z dat státní statistické agentury Rosstat vyplývá pokles reálné mzdy o 9,3 procenta, za období od března 2014 do března 2015. Celková inflace přitom stoupla na téměř 17 procent, přičemž ceny potravin rostou ještě rychleji, a to meziročně o 24,7 procenta.

Z průzkumu dále vyplývá, že 99 procent respondentů zaznamenalo růst cen. Inflace a snížení reálných mezd, spojené s devalvací rublu jsou důvodem, proč se ruští spotřebitelé snaží šetřit.
Průměrný výdělek v Rusku podle dat Rosstatu činí 33.205 rublů ( cca 16 tisíc korun ).

Studie VTB Capital publikovaná v deníku Vedomosti předpovídá do konce roku 2015 zvýšení výdajů na nákup potravin na 50-55 procent z celkových příjmů domácností. Oproti roku předchozímu by tak toto zatížení stouplo o více než 10 procent.

Dodejme, že jako solidární gesto ruský prezident Vladimir Putin snížil platy členům kabinetu i sám sobě. Vláda přitom odhaduje snížení výkonu ruské ekonomiky v letošním roce o 3 procenta.

-uti-