INZERCE

Pohled na pražské Bubny. Foto: Správa železnic

Modernizace železnice omezí provoz. Výluka mezi stanicemi Masarykovo nádraží a Praha-Dejvice skončí v příštím roce 

Od neděle 12. března zahájí Správa železnic výluku mezi stanicemi Praha Masarykovo nádraží a Praha-Dejvice. Provoz bude zastaven kvůli pokračující modernizaci nádraží Praha-Bubny a navazujícího úseku k nově budované zastávce Praha-Výstaviště. Omezení by podle současných plánů mělo skončit v příštím roce.

Vlaky na Kladno budou od neděle začínat ve stanici Praha-Dejvice, ve které budou spoje opačného směru také končit. Důvodem jsou práce na modernizaci trati z Bubnů k holešovickému výstavišti. Cestující mohou po dobu výluky mezi Masarykovým nádražím a Hradčanskou využít městskou hromadnou dopravu, ve které budou uznávány železniční jízdenky. Podrobnější informace jsou zveřejněny na internetových stránkách dopravců.

Stavbaři kácí dřeviny i odstraňují železniční svršky

Stavbaři se v tuto chvíli zaměřují především na zemní práce, odstranění železničního svršku a spodku nebo kácení dřevin. Pro zachování provozu ve směru z Masarykova nádraží do Kralup nad Vltavou bude zřízena provizorní kolej. V souvislosti s tím probíhá i nezbytná úprava trakčního vedení a zabezpečovacího zařízení. V obvodu stanice dále dochází k odstranění nepotřebných budov pro výstavbu nové moderní výpravní budovy.

Modernizace úseku Praha-Bubny – Praha-Výstaviště je součástí projektu nového železničního spojení na Letiště Václava Havla Praha. V rámci toho už Správa železnic rekonstruuje železniční stanici Kladno a přilehlou trať do Ostrovce. Příprava dalších úseků mezitím pokračuje.

Ještě letos by měla být vyhlášena veřejná zakázka na rekonstrukci trati mezi pražskou Ruzyní a Kladnem a také na modernizaci Masarykova nádraží, kde by se stavební práce měly rozběhnout v tomto roce.

(red)