INZERCE

Uhelná elektrárna Bowen v Georgii. Foto: Wikimedia Commons (Sam Nash, CC BY-SA 3.0)

Uhelné elektrárny v Spojených státech: dříve lídr, dnes loser ve výrobě elektřiny

Dekarbonizace energetiky se může odehrát rychle a prakticky bez zásahu vlády. Dokazuje to příklad Spojených států amerických. Ještě před deseti lety uhlí v tamní elektroenergetice jasně dominovalo. Zato jeho aktuální pozici lze asi nejlépe vyjádřit anglickým slovem loser. Podle oznámení Ministerstva energetiky USA se loni vyrobilo z uhlí méně elektřiny než z jaderné energie nebo z obnovitelných zdrojů.

Největší podíl ve výrobě elektřiny drží od roku 2016 zemní plyn, kterému pomáhá boom nekonvenční těžby z břidlic. Loni zajistil přes 40 procent celkové výroby elektrické energie, zatímco uhlí spadlo na pouhých 19 procent. Jaderné elektrárny sice disponují výrazně nižším instalovaným výkonem, ale mohou se pochlubit 93procentním využitím dostupné kapacity. Naopak uhelné bloky v průměru podle oznámení ministerstva energetiky fungovaly jen na 40 procent instalovaného výkonu.

Uhelné elektrárny ve Spojených státech jsou pod dvojím tlakem. V ekonomických parametrech prohrávají s plynovými elektrárnami. Současně jsou pod tlakem místních obyvatel a ekologických aktivistů, kterým vadí dopad spalování uhlí na životní prostředí. V loňském roce americké uhelné elektrárny vyrobily 774 miliard kilowatthodin elektřiny, ještě v roce 2014 to byl dvojnásobek – 1,58 bilionu kWh. Navzdory všem proklamacím bývalého prezidenta Donalda Trumpa o záchraně uhelné energetiky a těžby nastal pravý opak.

Například v regionu Nové Anglie přežívají pouze dvě poslední uhelné elektrárny. Jedna z nich končí letos v červnu. Pozornost ekologických aktivistů se tudíž zaměřila na tu druhou – Merrimack Station ve státě New Hampshire. Jenže tak snadné to nebude; vlastník elektrárny uspěl v aukci na dodávku elektřiny vypsané provozovatelem sítě ISO-New England, což umožní rentabilní provoz 400megawattového zdroje nejméně do roku 2025.

Podíl zdrojů na výrobě elektřiny v USA

Podíl zdrojů na výrobě elektrické energie v USA. Zdroj: US Energy Information Administration

Nebývale silný růst naopak zaznamenává větrná energetika. Ministerstvo energetiky na počátku března uvedlo, že loni se ve Spojených státech nainstalovalo rekordních 14200 megawattů nového výkonu větrných turbin. Zájem o ně je hlavně ve střední části USA, kde jsou pro jejich provoz příhodné podmínky. Největší výkon větrníků má Texas, zatímco nejvyšší podíl na vyrobené elektřině udávají státy Iowa (58 procent) a Kansas (43 procent). V celostátním průměru větrné elektrárny zajistily 8,4 procenta energie.

Jaderné elektrárny se zatím drží, stabilně produkují okolo 800 miliard kWh za rok. V letošním roce už tuto výrobu nejspíš nezopakují, tři reaktory o celkovém výkonu 5100 megawattů totiž budou odstaveny. Další elektrárna – Palisades v Michiganu – ukončí provoz v příštím roce. Pozici jaderné energetiky tak nezlepší ani očekávané spuštění dvou nových bloků elektrárny Vogtle v Georgii. Jedná se o reaktory AP1000 od společnosti Westinghouse, která se uchází také o stavbu nového bloku v České republice.

David Tramba