Gurmeti v Česku se dočkali – vedle červeného Michelinského gastroprůvodce – dalšího profesionálního kompasu kvality a originality. Je jím první české vydání renomovaného francouzského průvodce Gault&Millau, který podle přísně stanovených mezinárodních kritérií mapuje nejlepší restaurace, ale i šéfkuchaře.  A v kategorii pop i nejzajímavější bistra a další gastroprovozy.  Žlutý průvodce začal ve Francii vycházet už v roce 1965 a my jsme se stali 15. zemí, která ocenění v podobě kuchařských čepic uděluje. Následovat bude Slovensko a Maďarsko.

Nejvyšší ocenění – čtyři z pěti možných kuchařských čepic – v letošním prvním ročníku  Gault&Millau získal Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdu u Berouna. Tamní šéfkuchař Jan Knedla se zároveň stal Šéfkuchařem roku, což je ocenění, které se uděluje za originalitu a osobitost kuchyně. „Bereme si inspiraci ze starých kuchařských knih a kuchařské postupy přetváříme. Dlouhou dobu jsem působil v zahraničí a načerpal tam moderní techniky, a to dnes využívám k tomu, abychom nabízeli moderní českou gastronomii,“ řekl oceněný šéfkuchař České justici.

Podle Gault&Millau je slovním hodnocením čtyř čepic „gastronomie vyvolávající emoce, založená na produktech mimořádné kvality. Nezaměnitelný zážitek“.

Tři čepice a hodnocení „vysoká úroveň kuchyně“, udělili inspektoři 11 restauracím. Dvě čepice za „autorskou kuchyni“ pak dostalo 53 restaurací a celá stovka jednu čepici se slovním hodnocením „zajímavá kuchyně“.

Mohlo by vás zajímat

Gastroprůvodce ale zmiňuje i 105 dalších restaurací, které se sice už nevešly do „čepicového“ hodnocení, ale dostaly slovní hodnocení „dobrá kuchyně“. A celkem 141 míst, kde se podává zajímavé jídlo a patří sem bistra, takzvané streed foody, wine bary či tapas bary, dostalo visačku POP, což znamená označení pro ty, kdo se v gastronomii snaží o nastolování nových populárních trendů.

Dva ocenění šéfkuchaři s ředitelkou českého vydání francouzského gastroprůvodce Gault&Millau Michaelou Židlický

Šéfkuchař zítřka a Mladý talent roku

Inspektoři udělovali kromě čepic a Šéfkuchaře roku také další ocenění. Otto Vašák z Restaurace Essens v Hraničním zámečku u Hlohovce u Mikulova, která dostala tři čepice, získal ještě titul Šéfkuchař zítřka. Tento titul se uděluje kuchaři, který je na podle opakovaného hodnocení na vzestupu a lze předpokládat, že při příštím hodnocení jeho restaurace získá o čepici více.  Komisaři na Vašákovi ocenili to, že se – ačkoliv se Essens nachází mimo hlavní gastronomické dění – zaměřuje i na nejnáročnější kulinářské výtvory.

Mladým talentem roku, udíleným kuchařům do věku 35 let, se stala Barbora Šimůnková z restaurace Leaf v pražských Strašnicích. Šéfkuchařka se zaměřuje především na pokrmy ze zeleniny a klade maximální důraz na tuzemský původ surovin.  Čtvrtý titul – POP roku – získalo EGGO BreakFeast bistro v pražském Karlíně. Ocenění bylo uděleno za kreativitu konceptu, kvalitu pokrmů a nápojů i za celkový přínos pro region.