INZERCE

Vinohrad. Foto: Pixabay

Víno z domácí produkce pokryje jen třetinu spotřeby. Na vinicích přibývá Pálava, naopak ubývají modré odrůdy

Z loňské úrody se v Česku vyrobilo okolo 720 tisíc hektolitrů vína. Jedná se o pátý nejlepší výsledek od roku 2000. Ale ani tak nestačí zmíněné množství na uspokojení domácí spotřeby. Víno z moravských a českých hroznů totiž pokryje jen třetinu spotřeby, zbývající množství pochází z dovozu.

Podle studie, kterou s využitím dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, Svazu vinařů a Českého statistického úřadu zpracoval analytik České spořitelny Tomáš Kozelský, dosahuje aktuální plocha osázených vinic 17 866 hektarů. Z toho 70 procent připadá na bílé odrůdy vína. Mezi ty nejpopulárnější patří Veltlínské zelené (1562 ha), Müller Thurgau (1360 ha) a Ryzlink rýnský (1349 ha).

V roce 2021 bylo vysázeno 268 hektarů nových vinic, oproti roku 2020 o 28 hektarů méně. Mezi nejčastěji vysazované odrůdy révy vinné v tomto roce patřily Pálava (31,9 ha), Rulandské bílé (18,9 ha), Hibernal (18,3 ha) a Ryzlink rýnský (18,2 ha). Tyto odrůdy jsou tak nejvíc „v kurzu“, co se týká zájmu pěstitelů a konzumentů. Naopak z vinic pomalu mizí některé modré odrůdy, jako třeba Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a Modrý Portugal.

Dle údajů ČSÚ bylo loni sklizeno celkem 90 059 tun hroznů révy vinné, což oproti předchozímu roku představuje malé snížení – o 0,4 procenta. Naprostá většina sklizně pocházela z území Jihomoravského kraje, a to 84 444 tun. S velkým odstupem následuje Zlínský kraj (2520 tun), Ústecký (1545 tun) a Středočeský kraj (1420 tun).

Jak dále studie uvádí, v loňském roce se do České republiky dovezlo 1,47 milionu hektolitrů vína (zhruba stejně jako v roce 2020). Ve finančním vyjádření se jedná o 5,58 miliardy korun. Dovezené víno pocházelo hlavně z Itálie (21 procent objemu), následuje Maďarsko (18 procent), Španělsko (14 procent) a Německo (13 procent), v jehož případě se však jedná z velké části o reexport.

Spotřeba vína se podle údajů ČSÚ v posledních letech příliš nemění, loňský průměr ve výši 19,8 litru na jednoho obyvatele České republiky zhruba odpovídá dlouhodobému průměru. Češi tak zůstávají hlavně národem pivařů – průměrná spotřeba piva na hlavu loni dosáhla 129 litrů. V letech před koronavirem, kdy se spotřebou víc „vypomáhali“ zahraniční turisté, spotřeba piva převyšovala 140 litrů na obyvatele.

Tomáš Rovný