Evropská komise poprvé schválila dohodu o udržitelnosti, která je osvobozena od běžných antimonopolních pravidel. Nový přístup se týká vinařů z francouzské provincie Okcitánie na jihu země. Výrobci ekologicky certifikovaného vína mohou společně upravit ceny pro jeho prodej.

Zachování udržitelné produkce vína a zajištění pracovních míst pro francouzské vinaře vedly Evropskou komisi k novému přístupu, jenž znamená odklon od přísného dodržování antimonopolních pravidel. Producenti ekologicky certifikovaného vína ve francouzském regionu Okcitánie mohou společně koordinovat ceny pro hromadný prodej svých výrobků.

Nárok na 20procentní marži

Rozhodnutí z 15. června bylo vydáno na základě regulační výjimky z roku 2021. Cílem komise je stabilizovat odvětví, kterému hrozí, že vinaři opustí ekologické postupy kvůli nízkým příjmům.

Výrobci s certifikátem Haute Valeur Environnementale (HVE) – francouzskou značkou udržitelnosti – požádali v březnu o schválení stanovení ročních „orientačních cen“ s odběrateli. Ceny jsou vypočítané tak, aby pokryly výrobní náklady a k tomu vinařům zajistily 20procentní ziskovou marži. Vztahují se na šest odrůd hroznů.

Komise své rozhodnutí vysvětlila tím, že chce zabránit zemědělcům, aby se vrátili k běžným metodám pěstování a výroby vína nebo zcela opustili trh, protože se jim kvůli rostoucí inflaci a nadměrné nabídce snižují zisky.

Proč byla povolena výjimka

Komise posuzovala dohodu podle článku 210a nařízení o společné zemědělské politice EU, která osvobozuje dohody o udržitelnosti v zemědělství od ustanovení pravidel hospodářské soutěže. Jedná se o případy, které splňují environmentální cíle. Zástupci Komise dospěli k závěru, že cenové pokyny takovou výjimku umožňují. Obvykle dohoda o cenách mezi konkurenty porušuje unijní antimonopolní právo.

Potíže vinařského odvětví v Okcitánii byly způsobeny nízkým povědomím spotřebitelů o nákladech na udržitelnost a odporem kupujících k prémiovým cenám. Vzhledem k tomu, že vinaři produkující ekologické víno mají nižší zisky než jejich kolegové, Komise přijala argumentaci, že je dohoda o cenách jediným způsobem, jak motivovat pěstitele vína k ekologickým postupům.

Mohlo by vás zajímat

Místopředsedkyně Komise Teresa Riberová označila přelomové rozhodnutí za strategický posun. „Vydali jsme první kladné stanovisko podle zvláštních pravidel hospodářské soutěže pro dohody o udržitelnosti v zemědělství,“ vysvětlila.

Vzor pro ostatní

Rozhodnutí Evropské komise přináší okamžitou úlevu vinařům v oblasti jižní Francie, protože zajišťuje cenovou transparentnost a ospravedlňuje vyšší náklady. Pro unijní sedmadvacítku to může představovat vzor pro sladění politiky hospodářské soutěže s environmentálními cíli.

Výrobci ekologicky certifikovaného vína ve francouzském regionu Okcitánie mohou slavit. Foto: Pixabay.com

Komisař pro zemědělství Christophe Hansen zdůraznil význam tohoto precedentu, protože ukazuje, že udržitelnost a ekonomická životaschopnost mohou jít ruku v ruce. „Vyzývám producenty v jiných odvětvích a regionech, aby hledali podobná řešení založená na spolupráci, která budou přínosem jak pro zemědělce, tak pro budoucnost produkce potravin v Evropě,“ vzkázal dalším farmářům v Unii. Mohlo by se to týkat i produkce obilovin, mléka a mléčných výrobků nebo živočišné výroby.

Jak zastavit propad udržitelné produkce

Dohoda o cenách je v souladu se strategií evropského bloku Od zemědělce ke spotřebiteli, jež je součástí Zelené dohody pro Evropu. Cílem je dosáhnout do roku 2030 25procentního podílu ekologicky obhospodařované půdy. Bruselští úředníci doufají, že podobné kolektivní dohody o cenách zastaví propad udržitelné zemědělské produkce. Výroba ekologického vína loni ve Francii klesla o 4 % kvůli příliš vysokým nákladům.

Kritici tohoto rozhodnutí ale varují, že dohody o cenách mezi vinaři naruší principy tržního prostředí. Nezávazné referenční ceny by mohly znevýhodnit menší producenty, kteří nemají prostředky na certifikaci udržitelné produkce.