Vánoční cukroví letos vyjde dráž než loni. Podle analýzy akčních letáků sedmi největších obchodních řetězců v Česku se zdražila většina zásadních ingrediencí, kromě jedné. V součtu jsou suroviny na pečení před letošními Vánoci téměř o desetinu dražší.

Z toho nejvíc stoupla cena ořechů, a to hlavně vlašských. Půlkilogramové balení teď v akcích stojí průměrně 141 korun, zatímco minulý rok 93 korun. Lidé si ale připlatí také za kakao nebo strouhaný kokos. Naopak máslo meziročně zlevnilo zhruba o 30 procent. Vyplývá to z analýzy, kterou poskytla společnost Česká distribuční.

„Zatímco před loňskými Vánocemi bylo tématem číslo jedna drahé máslo, letos to budou pravděpodobně ořechy. Vlašské ořechy, lískové ořechy, ale i mandle zdražily o desítky procent,“ uvedl manažer marketingu a komunikace ve společnosti Česká distribuční Jaroslav Staněk.

Podražily i lískové ořechy

Cena půl kilogramu lískových ořechů se proti loňsku zvýšila o 38 korun (tedy o 31 procent) na v průměru 162 korun. Stejně velké balení celých loupaných mandlí lidé v akcích pořídí za 118 korun, když minulý rok stálo 98 korun, zjistila analýza. Sto gramů holandského kakaa podle ní zdražilo o 12 korun (o 37 procent) na průměrně 46 korun. Cena dvousetgramového balení strouhaného kokosu stoupla o sedm korun (tedy o 41 procent) na 23 korun. O pět korun dráž vyjdou také čokoláda na vaření a piškoty, o tři koruny dráž pak i vejce a mouka.

Proti tomu běžnou kostku másla o 250 gramech obchody v akcích prodávají za průměrně 41 korun. Což je o 17 korun (o 29 procent) méně než minulý rok. I při nákupu téměř kilogramového balení medu lidé ušetří 17 korun, ve slevách vyjde na 104 korun. Z dalších položek zlevnil například vanilkový lusk, zatímco minulý rok stál 87 korun, letos je to 76 korun. Průměrná sleva na suroviny na pečení činí před letošními Vánocemi podle analýzy 24 procent, podobně jako loni.

Mohlo by vás zajímat

Spor o máslo

Hlavním důvodem současného poklesu cen másla je podle Českomoravského svazu mlékárenského velké množství másla na trhu. „Máslo se běžně uvolňuje z mrazírenských skladů a obvykle o Vánocích se toho uvolňuje nejvíc, aby to nepřestárlo,“ uvedl předseda představenstva svazu Jiří Kopáček. Rozmrazené máslo podle Kopáčka sice není tak chutné jako čerstvé máslo, je ale bezpečné ho konzumovat a může se používat i při pečení.

Máslo
Hlavním důvodem poklesu cen másla je podle Českomoravského svazu mlékárenského velké množství másla na trhu. Foto: Tereza Čapková

Přísun zmrazeného másla na trh jako jeden z důvodu klesajících cen másla označil také mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Naopak podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je hlavním důvodem přebytek mléka a také to, že mléko rychle zlevňuje. „Žádný významný český obchodník neprodává rozmrazené máslo z hmotných rezerv. Takové máslo by muselo být podle vyhlášky výslovně označeno jako ‚stolní máslo‘, s čímž by byl zákazník seznámen na etiketě,“ řekl Prouza.

Produkce mléka v Evropě je podle svazu od srpna letošního roku kontinuálně vyšší, než byla v předchozím roce. Svazu obchodu a cestovního ruchu zároveň ohledně nižších cen másla upozorňuje na to, že aktuální ceny mléčných produktů ovlivňují i ceny energií, které delší dobu klesají.