Osvobození spropitného od daní a odvodů na zdravotním a sociálním pojištění, které má v programu pro volby do Poslanecké sněmovny hnutí ANO, by podle místopředsedkyně hnutí Aleny Schillerové přispělo k výraznému snížení šedé ekonomiky. Podpořilo by také přístup zaměstnanců k hypotékám či leasingům a vneslo do oboru i větší právní stabilitu.

Předseda sekce gastronomie Hospodářské komory ČR Luboš Kastner to označil za krok správným směrem. Gastronomie v Česku je podle něj v krizi a potřebuje změny.

Způsob danění spropitného zákon v současné době explicitně neurčuje. Jestli spropitné zaměstnavatel zahrne do tržeb restaurace, musí z něj odvést daň 15 procent v případě OSVČ a 21 procent, pokud je to právnická osoba. Jestliže spropitné rozdá mezi zaměstnance, počítá se do jejich hrubé mzdy. Ta podléhá 15procentní dani.

Stovky milionů, anebo miliardy pro stát?

Podle Schillerové ale spropitné často není zahrnuté v oficiálních příjmech, a pohybuje se tak v šedé ekonomice. Aktuálně státu ze spropitného plyne 300 až 400 milionů korun ročně. V případě průměrného spropitného v restauracích šest procent z útraty by to ale mělo být 12 až 13 miliard korun, řekla.

Hnutí ANO plánuje prosadit, aby se spropitné ke mzdě vyplácelo jako samostatná položka bez odvodů na daních a pojistném. Schillerová ale nevyloučila, že by stát stanovil paušál, do jehož výše by se daně a pojistné ze spropitného neodváděly. Bude to ještě předmětem případných debat, řekla.

Mohlo by vás zajímat

Zaměstnanci v gastronomii mají kvůli tomu, že spropitné není často zahrnuté do jejich oficiálních příjmů, nejhorší přístup k hypotékám nebo leasingům, uvedla Schillerová. Problémy nastávají také třeba při stanovování výživného po rozvodu. Doplnila, že spropitné představuje 20 až 50 procent čisté mzdy zaměstnanců v gastronomii.

Reformu spropitného hnutí ANO plánuje pouze pro restaurace, neboť je to obor, který bojuje s mnoha problémy, řekla Schillerová. V době pandemie nemoci covid-19 podle ní z gastronomie odešla čtvrtina lidí a zpět se už nevrátili.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes po jednání vlády uvedl, že by reforma spropitného v restauracích nebyla férová vůči jiným oborům. „Byl bych rád, abychom se snažili vytvářet férové, jednoduché, efektivní prostředí ze strany státu. A ne další různé výjimky, které vedou k tomu, že pro jiné podnikatele to není férové,“ dodal.

Spropitným to nekončí

Kromě reformy spropitného chce ANO podle Schillerové prosadit i snížení DPH na nealkoholické nápoje podávané ve stravovacích zařízeních z 21 na 12 procent.

„Česká gastronomie a jejích skoro 100 000 zaměstnanců potřebují zásadní impulzy. Gastronomie je nejvíce postiženým oborem z dob covidu a poslední roky zejména kvůli růstu daní nebo cen elektřiny, rigidním podmínkám pro zaměstnávání, oslabené koupěschopnosti poptávky nebo nadměrné míře kontrol nezaznamenal jediný pozitivní moment,“ řekl Kastner.

„Česká gastronomie je v situaci, kdy potřebuje zažít zásadní pozitivní milníky. Legalizace spropitného a snížení DPH jsou právě ty dva nejzásadnější,“ dodal. Tyto dvě změny by uvítala také Asociace hotelů a restaurací ČR, řekl její prezident Václav Stárek. Mezi další priority oboru ale podle něj patří i znovuzavedení elektronické evidence tržeb (EET) nebo zjednodušení pravidel pro zaměstnávání lidí ze zemí mimo Evropskou unii.

Schillerová už dříve zmiňovala, že pokud ANO vyhraje volby, EET opět zavede. „U nového EET bude důležité, aby bylo nastaveno jednoduše a aby se kontroly zaměřily na ty, kteří se vyhýbají placení daní. Pro slušné podnikatele je hodně demotivující, pokud stát zavírá oči před obcházením zákonů. Ať už je to neplacení daní nebo třeba prodej zdravotně závadného zboží na čínských e-shopech,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.