Společnost Nestlé propustí v závodě v Krupce na Teplicku 80 ze 400 zaměstnanců. Reaguje tím na nižší poptávku po rostlinných alternativách masných výrobků, jako jsou veganské burgery, vegetariánské řízky a podobně.
Evropský potravinářský trh s rostlinnými alternativami zaznamenává v posledních letech podle mluvčí Nestlé Terezy Procházkové pokles poptávky ovlivněný inflačním prostředím a intenzitou konkurence. Společnost Nestlé podle ní však nadále věří v budoucnost rostlinných jídel, která lidem rozšiřují možnosti o to, jak si obohatit každodenní jídelníček.
„Aktuální situace nás velmi mrzí. Bohužel evropská poptávka po rostlinných výrobcích neodráží naše původní předpoklady a zároveň se potýkáme s pomalejším růstem trhu, než jsme předpokládali v postcovidových letech,“ uvedla Procházková.
Obrat na trhu nenastal
Ohledně propouštění spolupracuje firma s odboráři a úřadem práce. Přímo v závodě se uskuteční informační setkání pod vedením zástupců úřadu práce. Nestlé navíc aktivně oslovuje další firmy v regionu, aby usnadnila případný přechod pracovníků, kteří projeví zájem, do nového zaměstnání. Důvody rozhodnutí vysvětluje společnost zaměstnancům.
„Je to velmi náročná situace, snažili jsme se výrobu i pracovní místa udržet a čekat na lepší vývoj trhu. Ten bohužel nenastal. Jsme přesvědčeni, že kategorie rostlinných jídel má mezi spotřebiteli v Evropě a České republice své místo,“ uvedla Procházková. Spotřebitelů v Česku se změna v továrně nabídkou ani dostupností výrobků nedotkne.
Mohlo by vás zajímat
Švýcarská Nestlé se řadí mezi největší potravinářské firmy světa, podniká ve 189 zemích. Do Nestlé Česko patří kromě Krupky ještě továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov. Součástí společnosti Nestlé je česká skupina od roku 1992.