Vegetariánským burgerům, steakům či párkům bude možná brzy konec. Europoslanci odhlasovali návrh, který by v případě finálního schválení zakázal producentům bezmasých alternativ používat název odkazující k původnímu produktu. Tedy k masu. Kritici tento krok označují za rozdmýchávání kulturních válek.
Po hlasování v Evropském parlamentu se spotřebitelé přiblížili k odpovědi na otázku, kdy není hamburger hamburgerem: Když obsahuje pouze rostlinné suroviny.
Pokud se tento pozměňovací návrh stane evropskou legislativou, budou se muset vegetariánské a veganské produkty nazývat úplně jinak. Nikoliv jako vegetariánské hamburgery, rostlinné klobásy nebo veganské steaky.
Splněný sen pro zemědělce
Pozměňovací návrh, který název „maso“ vyhrazuje u potravin pouze pro skutečné maso, podpořilo 355 poslanců Evropského parlamentu. 247 jich bylo proti a 30 se zdrželo hlasování.
Z českých zástupců návrh podpořili Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová z ODS, Ondřej Dostál a Kateřina Konečná ze Stačilo!, Ondřej Kolář z TOP 09 a zástupci hnutí ANO. Luděk Niedermayer z TOP 09, Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL a Markéta Gregorová z Pirátů byli proti, zatímco Ondřej Krutilek z ODS a Starostové Jan Farský a Danuše Nerudová se zdrželi.
Mohlo by vás zajímat
Jedná se o splnění dlouhodobého požadavku zemědělců a zemědělských odborů. Ti tvrdí, že jejich produkty potřebují ochranu a správné označování.

Spotřebitelé podle nich nemají náhodně vkládat do nákupního košíku kebab z čočky nebo rostlinné hovězí maso, když ve skutečnosti chtěli opravdové maso. O několik dní dříve se k této otázce vyjádřil v německé televizi ARD i německý kancléř Friedrich Merz. „Eine Wurst ist eine Wurst. Wurst ist nicht vegan,“ vysvětlil německým divákům. V překladu, klobása je klobása. A ta není veganská.
Vypadá to jako maso
Lze si představit, že se již objevují internetové memy, ve kterých Orkové ze Středozemě jásají nad návratem masa do jídelníčku. Rozdíly v názorech na rostlinné alternativy masa nebo náhražky masa existují již dlouho. Dosud se ale iniciativám zaměřeným na omezení označení připomínajících maso nedařilo získat větší podporu.
Podobný návrh zákona už zamítli europoslanci v roce 2020. I když nyní pozměňovací návrh přijali, jde teprve o pozici Evropského parlamentu. Není tak jasné, zda nakonec ve finální podobě legislativy bude, ta totiž vzdejde až z jednání s Evropskou komisí a Radou EU.
Jako mléko nebo jogurt
Prozatím je výsledek středečního hlasování jasným vítězstvím pro zástupce zemědělců. Agrární asociace argumentovaly, že podobné zákazy již dnes platí pro mléčné výrobky. Například pro označení, jako je jogurt. Navrhovatelka pozměňovacího návrhu Céline Imartová (EPP/Francie), který je součástí legislativy nazvané Posílení postavení zemědělců v potravinovém řetězci, oslavovala na síti X.
„Velké vítězství zemědělců v Evropském parlamentu! Klobása je maso vyrobené našimi chovateli. Tečka. Uznání jejich práce a transparentnost vůči spotřebitelům získaly podporu.“
Nebuď tak nervózní, člověče!
Ale jde opravdu o uznání a transparentnost? Je v této mediálně zatížené době někdo skutečně podveden? Spotřebitelské skupiny a odpůrci návrhu nakupujícím věří, že mají dostatek schopností rozpoznat rozdíl. Poznamenali, že nikdo by si nezaměnil kočičí jazýčky za kočičí jazyky. Takové označování potravin zní spíše jako něco, co patří do Bradavic, než do parlamentu ve Štrasburku.
„Veggie burgery, seitanový řízek a tofu klobása nezmatou spotřebitele, pouze pravicové politiky,“ prohlásil například evropský poslanec Thomas Waitz (Zelení/Rakousko).
Co jsou skutečné problémy
Také česká zástupkyně Markéta Gregorová (Zelení/Česká republika) zvolená za Piráty, změnu nepodpořila. „Tento návrh pouze odvádí pozornost od skutečných problémů evropského zemědělství a oslabuje původní cíl legislativy – tedy zajistit férovější podmínky pro farmáře,“ uvedla. Žádné důkazy nenaznačují, že by byli spotřebitelé zmatení ze současného označování potravin. Varuje navíc před dalšími náklady pro výrobce vegetariánských nebo veganských potravin.
„Proti se postavili i mnozí tradiční producenti masa a maloobchodní řetězce, protože rostlinné alternativy se staly důležitou součástí jejich podnikání,“ vysvětlila Gregorová s tím, že by se evropská politika měla zaměřit na to, jak zvýšit příjmy zemědělců.
Kde je hovězí?
Někteří vidí v hlasování spíše podněcování kulturní války než ochranu spotřebitelů. Řada poslanců Evropského parlamentu – včetně Manfreda Webera (EPP/Německo) – souhlasí s tím, že zákonodárci mají na starosti důležitější otázky, než se zabývat tím, jak nazvat kus tofu vydávající se za dvojitý cheeseburger. Většina si uvědomuje, že Evropa čelí mnohem naléhavějším výzvám, jako je dostupné bydlení, evropská bezpečnost, válka na Ukrajině nebo změna klimatu.
Pro zastánce tohoto opatření ale symbolika hraje důležitou roli. Jídlo je koneckonců součástí naší identity. Pro některé stojí tradice za to, aby se bránily až do posledního dechu. Ať už se tato debata týká ochrany živobytí zemědělců nebo jen nalepování varovných štítků na cizrnové řízečky, jedna věc je jasná: politická debata týkající se toho, co máte na talíři, v dohledné době nezmizí. Návrh budou nyní posuzovat v rámci takzvaného trialogu členské země v Radě EU.